Stadsbalkon sneuvelt in ambitieuze plannen stadsbestuur stationsgebied

Het stadsbalkon, de ondergrondse fietsenstalling bij het hoofdstation, gaat verdwijnen. Dat heeft de gemeente vrijdagochtend bekend gemaakt tijdens de presentatie van de plannen voor het stationsgebied.

Volgens het stadsbestuur is er een gastvrije groene route met een nieuw aantrekkelijk Noordplein nodig van het stationsgebouw naar de HN Werkmanbrug bij het Groninger Museum. Het stadsbalkon is dat niet in de plannen van de gemeente. Het is de bedoeling dat de functie die het nu heeft als fietsenstalling niet verdwijnt, maar dat vooral het aangezicht wordt aangepakt. Hoe dat vorm krijgt moet nog uitgedacht worden.

Wonen en werken

Het stationsgebied moet een gezellig druk en aantrekkelijk stadsdeel worden waar het goed toeven is. Er is in het gebied ruimte voor werkgelegenheid. Er moeten drieduizend mensen gaan werken. Ook komt er een autoluwe woonwijk met 450 tot 650 woningen waarvan 20 procent in de sociale sector.

Cultuur

De Nieuwe Poort wordt het bruisende culturele centrum in de zuidzijde van het gebied. De Nieuwe Poort vervangt het huidige cultuurcentrum de Oosterpoort. Er is ook ruimte voor maatschappelijke en onderwijsprogramma’s in het gebouw.

Hoofdstation

Het hoofdstation is het middelpunt in het gebied met aan beide zijde groene pleinen, die het Stadspark met de binnenstad verbinden. In het hele gebied komt de voetganger centraal te staan. Zo is de Stationsweg in de toekomst geen doorgaande route meer. Er komen zitplekken aan het water en het gebied moet sociaal veilig zijn.

De plannen worden de komende tien tot vijftien jaar gerealiseerd en ze gaan 85 tot 95 miljoen euro kosten. De komende tijd gaat de gemeente praten met diverse betrokkenen over de plannen.