RUG-onderzoekers slepen miljoenenbeurzen in de wacht

nieuws
Foto's via Rijksuniversiteit Groningen

Onderzoekers Ana Guerberof Arenas en Tina Kretschmer van de Rijksuniversiteit Groningen hebben beiden een persoonsgebonden beurzen ter waarde van twee miljoen euro toegekend gekregen. Ze krijgen de ‘Consolidator Grant’ van de Europese Onderzoeksraad voor hun baanbrekende onderzoek.

Guerberof Arenas (universitair docent Vertaalwetenschap) krijgt het geld voor haar onderzoek naar de menselijke creativiteit in het vertaalproces, nu kunstmatige intelligentie en machinevertaling steeds vaker wordt ingezet bij het vertalen van teksten. Haar onderzoek is bedoeld om de technologie van dit soort vertalingen te verbeteren, zodat de taalintegriteit, het werkplezier en gebruiksplezier behouden blijft.

Kretschmer krijgt de beurs voor haar onderzoek naar de manier waarop mensen veranderen op het moment dat ze ouders worden. De universitair hoofddocent Pedagogische Wetenschappen stelt dat wetenschappers nog maar weinig aandacht hebben besteed aan het ouder-zijn als sociaal gedrag en de overgang naar het ouderschap grotendeels hebben genegeerd. Door gegevens van meer dan 1500 jonge mensen die sinds hun 11e jaar worden gevolgd te gebruiken, hoopt Kretschmer de verschillen in sociale vaardigheden en sociaal gedrag te onderzoeken tussen ouders en mensen zonder kinderen.

De beurzen van de Europese Onderzoeksraad zijn bedoeld voor wetenschappers van alle nationaliteiten die halverwege hun carrière staan. Een ERC-beurs stelt onderzoekers in staat gedurfde, baanbrekende onderzoeksprojecten op te starten en binnen hun vakgebied nieuwe wegen in te slaan.