Rechter: burgemeester heeft coffeeshop De Driemaster terecht gesloten

nieuws
Foto: Elsa Olofsson via Wikimedia Commons (CC 2.0 Generic)

Burgemeester Koen Schuiling heeft terecht de coffeeshop De Driemaster aan de Nieuweweg voor vier maanden gesloten. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank.

Schuiling draaide de deur van de coffeeshop in het slot omdat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) in de kelder van het pand een ruimte had gevonden waar ruim 18 kilo aan softdrugs was verstopt. Dat is veel meer dan de toegestane handelsvoorraad van 500 gram.

De Driemaster betoogde dat de achterdeurproblematiek de winkel parten had gespeeld. De coffeeshop mag softdrugs verkopen, maar omdat de vraag steeds groter werd, moest de maximale handelsvoorraad meermalen per dag worden aangevuld.

Volgens de rechter was er sprake van een aanzienlijke overschrijding van de handelsvoorraad. Dat kan leiden tot criminele activiteiten, zoals ripdeals en inbraken. Ook nam de rechter het de coffeeshop kwalijk, de regels bewust te omzeilen door in het pand aanpassingen aan te brengen.