Ombudsman heeft weinig vertrouwen meer in politiek, mede door Groningen

nieuws
Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen - Foto via Nationaleombudsman.nl

Over 2021 gaf Reinier van Zutphen de overheid nog een ‘mager zesje’, maar na 2022 heeft de Nationale Ombudsman weinig vertrouwen meer in de overheid. In De Telegraaf stelt Van Zutphen dat onder meer de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen daarvoor heeft gezorgd.

Op de vraag of Van Zutphen nog vertrouwen heeft in de overheid, stelt hij ‘ik ben geneigd te zeggen van niet’. Daarbij haalt Van Zutphen onder meer de tienduizenden mensen aan, die in de problemen zitten door de toeslagenaffaire en de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Opvallend is wel dat Van Zutphen tegelijkertijd het wantrouwen tegen de overheid ziet als het grootste probleem van komend jaar.

Voor Van Zutphen begin de overheid vorig jaar eenzelfde fout als de schadeafhandeling in Groningen, namelijk de afhandeling van waterschade in Zuid-Limburg na de overstromingen van vorig jaar. “In Limburg zijn burgers die nu, anderhalf jaar na de overstromingen, nog op hun geld wachten. Terwijl je in een welvarend land als het onze zou veronderstellen dat alles goed geregeld is”, stelt Van Zutphen in de krant.