“Musjes, een merel, en kijk, daar lijkt wel een kauwtje te zitten”

nieuws
Foto: Manfred Richter via Pixabay

Dit weekend zijn op talloze plekken tuinen en balkons aandacht bestudeerd: de Nationale Tuinvogeltelling vond plaats. Sinds de coronacrisis heeft dit evenement flink aan populariteit gewonnen.

“Ik ben vrijdag direct aan het tellen geslagen”, vertelt Ans Meiners. “Het evenement duurt van vrijdag tot zondag waarbij je zelf mag uitkiezen op welke dag en op welk tijdstip je gaat tellen. En ik heb de tuin ook zo aantrekkelijk mogelijk proberen te maken. Er hangen vetbollen voor de pimpel- en koolmeesjes, ik heb zaden voor de mussen en vinken en er hangt vogelpindakaas. Alleen is de pindakaas niet zo’n succes. Ik denk dat het teveel op de regen hangt, waardoor het snel gaat schimmelen, en de vogels er logischerwijs geen trek in hebben.”

“De gele snavel was niet te missen”
De Nationale Tuinvogeltelling werd voor de twintigste keer gehouden. Deelnemers tellen een half uur de vogels die ze in hun tuin, of op hun balkon, voorbij zien komen. “Het is een prachtig evenement. Ook om samen met bijvoorbeeld je kinderen of kleinkinderen te doen. Normaal is het in mijn tuin behoorlijk druk, maar tijdens het tellen was het redelijk rustig. Zo lieten de koolmeesjes zich niet zien. Ik heb wel drie musjes geteld. Ook kwam een merel langs. Dit was een mannetjes merel, want de gele snavel was niet te missen. En op een gegeven moment dacht ik, wat zit daar nou? Dat bleken twee kauwtjes te zijn. Dat was geen verrassing, want die laten zich hier wel vaker zien.”

“Vogels zijn heel aantrekkelijk”
Direct na het tellen heeft Meiners de gegevens doorgegeven via de website van de Vogelbescherming. “Er doen veel mensen aan mee. Dat merk ik ook in mijn eigen omgeving. Dat komt omdat het leuk en leerzaam is. Je hebt gedurende het jaar ook andere tellingen, zoals de spinnen-, egel- en vlindertelling. Dat is moeilijker om uit te voeren en is voor een selecte doelgroep. Vogels zijn heel aantrekkelijk. Ze houden mensen bezig, ze maken mensen blij.”

Nationale Tuinvogeltelling
De telling kent al twintig jaar veel deelnemers. Tijdens de coronalockdowns kende het een grote opleving, omdat mensen thuis zaten, en daarom volop mee gingen doen. Bij de editie van vorig jaar werden er 2,5 miljoen vogels geteld. In Groningen werd in 2022 de huismus het vaakst geteld. De vogel werd 3.161 keer gezien. De koolmees, 2.439 keer, en merel, 1.899, maken de top drie compleet. In de top vijf bevinden zich verder nog de pimpelmees en de vink. De Groningse top drie was gelijk aan de landelijke top drie. Meer informatie over de Nationale Tuinvogeltelling vind je op deze website.