Man aangehouden voor witwassen: “Had bijna 20.000 euro op zak”

nieuws
Foto via Politie.nl

Politieagenten hebben afgelopen vrijdag een 38-jarige man aangehouden die verdacht wordt van witwassen. Dat heeft de politie zondag bekend gemaakt.

De agenten betrapten de man toen hij in een dure huurauto door Stad reed. Nadat hij aan de kant was gezet kon hij het huurcontract voor de auto niet laten zien. “Hij had daarnaast twee telefoons op zak en kwam erg zenuwachtig over”, schrijft de politie. “In de auto troffen wij een geldbedrag van 19.790 euro aan.” De man is aangehouden, en de goederen zijn in beslag genomen.

Men vermoedt dat de goederen gebruikt werden om geld uit de onderwereld te witwassen. Het Openbaar Ministerie: “Criminelen willen geld dat zij hebben verdiend in de onderwereld graag uitgeven in de bovenwereld. Om zwart geld in de bovenwereld te kunnen besteden, zonder daarbij het risico te lopen dat het onmiddellijk weer door justitie of de Belastingdienst in beslag genomen wordt, moet het witgewassen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om geld dat afkomstig is van drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale of fiscale fraude. Witwassen van eigen criminele winsten of de criminele winsten van anderen, en ook het meewerken daaraan, is strafbaar.