Journalist weet met nep-rijbewijs auto te huren en drank en sigaretten te kopen

nieuws
Foto: still uit video/YouTube

Met een nep-rijbewijs een auto huren en drank en sigaretten kopen. Dat dit mogelijk is bewijst onderzoeksjournalist Darshan Boerema (22) in een video op YouTube die zaterdag verscheen.

Het is niet de eerste keer dat Boerema van zich laat horen. Afgelopen herfst wist hij via internet een boa-uniform met bijbehorende badges aan te schaffen. Daarop ging hij als handhaver de straat op in Groningen en Leeuwarden. Voor de fractie van de VVD in Groningen was het aanleiding om vragen te stellen. Eerder liet de onderzoeksjournalist zien dat het heel makkelijk is om aan PostNL-kleding te komen. In de video van zaterdag toont Boerema aan dat het heel makkelijk is om aan een rijbewijs te komen: “Je zoekt op ‘rijbewijs kopen’ en na niet al te lang zoeken staat onze aanbieder er al tussen. Je appt wat heen en weer, je geeft wat gegevens en je pasfoto, en een aantal dagen later ligt je rijbewijs op de deurmat. Een rijbewijs waarbij ik een personenauto en een vrachtwagen mag besturen.”

“Het documentnummer werd genoteerd en er werd gewoon groen licht gegeven”
Dat het om een nep-rijbewijs gaat is te zien aan het feit dat op het pasje de echtheidskenmerken ontbreken. Toch onderzoekt Boerema wat hij met het pasje kan. Zo besluit hij om een poging te ondernemen om een auto te huren bij een autoverhuurbedrijf in Leeuwarden. Na een controle staat zit Boerema korte tijd later achter het stuur van de gehuurde Mazda 2: “De meneer achter de balie noteerde mijn documentnummer en kreeg gewoon groen licht. Dit is zo bizar. Als ik niet 18 jaar oud was geweest, maar wel 18 zou lijken, had ik deze auto kunnen jatten met alle gevolgen van dien.”

Drank en sigaretten
En daar blijft het niet bij. Boerema rijdt vervolgens in zijn huurauto naar Groningen. In de binnenstad blijkt het heel makkelijk om met het nep-rijbewijs in een slijterij een fles drank te kopen en om in een andere winkel een pakje sigaretten aan te schaffen. In de video laat Boerema de Nationale Politie ook aan het woord. Een woordvoerder laat weten dat met betrekking tot neprijbewijzen er niet een specifiek beleid voor is: “Er is op internet heel veel aanbod van criminaliteit met dingen die niet mogen. Maar we zijn er niet specifiek op aan het zoeken of op aan het handhaven. Maar ik kan me ook voorstellen dat andere overheidsinstanties als RDW of CBR hier juist wel mee bezig zijn. Maar laat ik duidelijk zijn dat degene die neprijbewijzen verkoopt strafbaar is, maar degene die met een neprijbewijs een auto huurt, en vervolgens een ongeluk veroorzaakt, die is echt de sjaak.”

Bekijk hier de video: