Het Heelal Deze Maand: ”Hij haalt wel snelheden van 26.000 km per uur”

oogochtendshow
© Jeffrey Bout

Deze maand is er weer genoeg te beleven wat betreft het heelal. Zo waren Mars en de maan afgelopen dinsdag goed te zien. Dit vertelde Jeffrey Bout in de OOG Ochtendshow.

Afgelopen dinsdag vertelde Jeffrey Bout dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat Mars en de maan elkaar van korte afstand zouden kunnen bewonderen. De maan beweegt sneller langs de hemel dan Mars. Die planeet werd dus ingehaald. Als je iets eerder keek, dinsdagavond rond 18:00 uur, dan kon je zien dat ze dichtbij elkaar staan.

Ook waren er deze week vallende sterren te zien. Dit kon je zien op woensdagochtend. Je zou met enig geluk 80 vallende sterren kunnen bewonderen. Dit moest je dan wel in alle vroegte doen, rond 7:00 uur. Voor de mensen met een sterrenkijker had Jeffrey ook een leuke tip: ”In de nacht van 8 op 9 januari kun je International Space Station voor de maan langs zien vliegen,’ Dat zie je als je aan de noordelijke rand van Groningen woont.

De mensen in het zuidelijke deel van Groningen moet Jeffrey teleurstellen. Daar kun je het niet zien. Het is wel goed kijken geblazen want je kunt het hoogstens een seconde bewonderen. Het ISS is een ruimtestation dat zo’n 400 kilometer boven de aarde hangt, en een snelheid haalt van 26.000 kilometer per/uur.

Wat hij er nog meer over te vertellen heeft én wat er de komende maand te doen is op het gebied van sterrenkunde, hoor je door hieronder op de playknop te klikken. Ook kun je terecht op de website SterrenkundeInGroningen.nl.