Groninger student gaat door met proces tegen gemeente rond energietoeslag

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Waar Mitchel Siemensma eind december met enige hoop de rechtbank in Groningen verliet, kreeg de Groningse geneeskundestudent afgelopen week alsnog nul op het rekest rond de aanvraag van energietoeslag en bijzondere bijstand voor het afgelopen jaar. De student zet zijn voorlopige voorziening tegen de gemeente daarom voort.

Siemensma stond drie dagen voor kerst, samen met de gemeente, al voor de bestuursrechter aan de Ossenmarkt. Tijdens de zitting bleek dat Siemensma misschien toch recht heeft de energietoeslag, omdat hij geen studiefinanciering ontvangt. Alleen zijn ov-kaart zou roet in het eten kunnen gooien, omdat dit toch een vorm van studiefinanciering zou kunnen zijn. De rechter bepaalde dat de gemeente dit voor afgelopen vrijdag aan Siemensma moest laten weten.

Die uitslag is nu binnen, vertelt Siemensma: “De gemeente heeft de aanvragen voor energietoeslag en bijzondere bijstand voor 2022 voor mij afgekeurd. Ik heb er volgens de gemeente geen recht op.” De rechtenstudent gaat daarom door met zijn proces, die ook dient als toonbeeld richting andere studenten.

Siemensma wilde eigenlijk dinsdag opnieuw tegenover de gemeente staan in de rechtbank, maar de advocaat van de gemeente kon niet komen. Een nieuwe datum voor het proces is er nog niet.