Groninger Museum zet laatste puntjes op ‘i’ voor tentoonstelling The Art of Hipgnosis

nieuws
Foto: Jan Buwalda / Groninger Museum

Het Groninger Museum zet deze dagen de laatste puntjes op de ‘i’ voor de tentoonstelling ‘The Art of Hipgnosis’. Met de tentoonstelling heeft het Groninger Museum een wereldprimeur te pakken.

“We zijn op dit moment bezig met de laatste details”, vertelt directeur Andreas Blühm in het radioprogramma Villa VdB op NPO Radio 1. “De opening vindt aanstaande donderdag plaats, wat samenvalt met Eurosonic Noorderslag. Daarmee hebben we een tentoonstelling in huis waarbij muziekliefhebbers, voordat ze naar de optredens gaan, even bij ons kunnen komen kijken.” Blühm heeft samen met Hipgnosis-oprichter Aubrey Powell de tentoonstelling samengesteld. Alle foto’s en objecten die in het Groninger Museum te zien zijn, zijn afkomstig uit het privé-archief van Powell.

Albumhoezen
The Art of Hipgnosis is niet zomaar een tentoonstelling. Sinds de jaren zeventig hebben miljoenen tienerkamers volgehangen met werken van de kunstenaars van deze ontwerpstudio. Met de eerste grote overzichtstentoonstelling ter wereld, eert het Groninger Museum de ontwerpers van legendarische albumcovers voor grote internationale artiesten. Blühm: “Ze hebben bijvoorbeeld de albumhoes gemaakt voor Pink Floyds’ Dark Side Of The Moon, de hoes met de prisma. Maar ook de hoes van Led Zeppelin’ Houses Of The Holy is van hun hand.”

“Als ze Photoshop tot hun beschikking hadden gehad waren ze in een half uurtje klaar geweest”
Hipgnosis was gevestigd in Londen. Hun creaties bestonden vaak uit surrealistische beelden, uit de tijd voor de uitvinding van digitale fotografie en Photoshop. “Ze hebben wel eens gezegd dat als ze deze mogelijkheden tot hun beschikking hadden gehad, dat ze dan in een half uurtje klaar zouden zijn geweest. Neem bijvoorbeeld de hoes van Wish You Were Here van Pink Floyd. Daar is een man op te zien die in brand staat. Om deze foto te maken zijn ze naar Los Angeles gevlogen, is er een stuntman gevraagd, maar hadden ze heel veel tijd nodig omdat de wind verkeerd stond.”

Opblaasvarken
Op de tentoonstelling is er ook ruimte voor anekdotes. Blühm: “Ze hebben verschillende hoezen voor Pink Floyd gemaakt. Ook Animals is van hun hand. Daarvoor werd er gewerkt met een twaalf meter groot opblaasvarken. Op de eerste dag was alles geregeld, inclusief iemand die het varken lek kon schieten, mocht deze per ongeluk wegvliegen. Op de eerste dag mislukten de opnames vanwege het slechte weer. Daarom ging men de volgende dag verder, echter zonder deze persoon die kon schieten. Het varken, dat vastgebonden zat tussen twee schoorstenen van Battersea Power Station raakte los. Het vliegverkeer heeft vervolgens twee uren stilgelegen.”

The Art of Hipgnosis: Pink Floyd, Led Zeppelin, Genesis, Paul McCartney, Peter Gabriel & 10cc is te zien van 19 januari t/m 14 mei.