Gemeente schroeft subsidie voor Bevrijdingsfestival op, maar wel zolang het gratis is

nieuws
Foto: Rick van der Velde, Bevrijdingsfestival Groningen 2022

In navolging van de provincie gaat het gemeentebestuur de subsidie voor het Bevrijdingsfestival Groningen opschroeven. Maar de subsidie wordt alleen verstrekt zolang het festival gratis toegankelijk is.

Dat schrijft het college dinsdagochtend in een brief aan de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur stelt de beslissing van de veertien landelijke festivalorganisaties om te kiezen voor gratis toegang van de festivals te onderschrijven. Het college zet daarvoor een stok achter de deur, door de gratis toegang op te nemen als subsidievoorwaarde voor het festival.

Vanaf dit jaar komt er 50.000 euro extra budget beschikbaar vanuit de gemeente voor Volksfeesten en Evenementen. “Uit deze middelen verhogen wij de jaarlijkse subsidiebijdrage aan het Bevrijdingsfestival Groningen van 84.500 euro naar een bedrag van 100.000 euro”, schrijft het college.

De subsidieverhoging is deels bedoeld om eigen reserves van het festival wat te spekken, omdat er vorig jaar minder bezoekers kwamen dan verwacht. Maar het extra geld is volgens het college ook bedoeld als tegemoetkoming in de stijgende kosten en productielasten.

Drafbaan blijft voorlopig de locatie, maar deur naar uitbreiding in Stadspark blijft open

De Drafbaan blijft voorlopig de locatie waar het festival blijft plaatsvinden. “De focus op de Drafbaan is de beheersbaarheid van het evenement en de veiligheid van de bezoekers sterk ten goede gekomen”, aldus het college. “Ook droeg deze keuze bij aan goede logistieke voorzieningen en minder overlast voor omwonenden, gezien het aantal meldingen dat tijdens het festival is binnengekomen. ”

Maar er wordt wel een zogenaamd ‘locatieprofiel’ opgesteld voor het Stadspark als geheel, omdat het festival wil uitbreiden naar meerdere podia en grotere bezoekersaantallen. De gemeente onderzoekt daarom of er in de toekomst meer activiteiten in het park gepland kunnen worden, maar doet nog geen definitieve uitspraken over hoe deze groei er uit gaat zien. “Indien de financiële positie in de toekomst steviger blijkt en alle randvoorwaarden groen licht bieden aan verdere groei van het evenement, zullen we het gesprek voortzetten over mogelijke toevoegingen aan het programma en nieuwe festivalonderdelen.”