Drie verdachten aangehouden voor bankhelpdeskfraude

nieuws
Foto via Politie.nl

De politie heeft dinsdagochtend drie verdachten aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Twee verdachten komen uit Groningen.

Mogelijk heeft het trio in september vorig jaar een slachtoffer uit het Drentse Eext voor duizenden euro’s opgelicht. Zij was alleen thuis toen er telefonisch contact werd gezocht. Er werd aangegeven dat er een probleem was met haar rekening en dat ze zo snel mogelijk enkele systemen moest installeren op haar laptop. De verdachten wisten het vertrouwen van het slachtoffer te winnen, waarna ze de handelingen uitvoerde. De daders kregen vervolgens toegang tot de bankgegevens op haar laptop. Daarbij verhoogden ze de limieten voor transacties. Later op de dag kwam een zogenaamde bankmedewerker langs de woning om de pinpas op te halen. Ook werd opdracht gegeven om via een beveiligde lijn de pincode in te spreken. Terwijl er verschillende aankopen met de pinpas werden gegaan, bleef ze aan de lijn met één van de daders. Hierdoor had de vrouw geen idee van wat er zich afspeelde op haar bankrekening.

Toen de vrouw later ontdekte wat er was gebeurd, heeft ze contact opgenomen met de politie om aangifte te doen. Uit het politieonderzoek kwamen drie verdachten naar voren. Zij zijn dinsdagochtend aangehouden. Het gaat om een 18-jarige en een 20-jarige man uit Groningen en een 17-jarige vrouw uit Zuidhorn. De politie doet verder onderzoek in de zaak. Mogelijk hebben de verdachten ook slachtoffers gemaakt in Rolde en Assen.