Beheerders Hortus noemen plannen Carex ‘megalomaan’ en ‘een volstrekte illusie’

nieuws
Foto: Paul Blom

De plannen van anti-leegstandsorganisatie Carex met de recentelijk door de gemeente aangekocht Hortus en Biotoop in Haren zijn een ‘volstrekte illusie’. Dat laat Jan Poutsma donderdagmiddag weten aan Haren de Krant namens de Stichting Behoud Groene Hortus Haren (SBGH ): “Dit plan betekent het einde van de Hortus Botanicus.”

De kern van de plannen van Carex, die de anti-leegstandsorganisatie eerder deze maand naar buiten bracht,  behelzen de samenvoeging van Hortus en Biotoop tot één geheel, met behoud van de monumentale gebouwen en tuinen. Maar er komen dan ook nieuwe functies, onder meer op het gebied van wonen, werken en cultuur. Er zijn plannen voor een tiental woningen, een crossbaan, een skatebaan, een openluchttheater, een speelplaats, een vijver met strand en een pluktuin.

Als deze plannen worden doorgezet, is de Hortus Botanicus volgens Poutsma voorgoed verleden tijd: “De claim dat men met het plan ook de ecologisch/botanische waarden in stand kan houden is grotesk als men leest wat er wordt voorgesteld. Het zal voor iedereen duidelijk zijn, dat ook de claim dat het een rustgebied blijft met deze invulling onzin is.”

De SBGH twijfelt niet alleen aan de inhoud van de plannen (‘een artistieke droom’, aldus Poutsma), maar ook aan de houding van Carex richting de stichting, die het feitelijke beheer van de botanische tuin verzorgt: “Waar CareX goed in is, is het organiseren van een nuttige functie voor gebouwen die hun oorspronkelijke functie hebben verloren en al dan niet op de nominatie staan om te verdwijnen. Dat is een andere kwaliteit dan het runnen van de grootste botanische tuin van Nederland.”

De volledige reactie van Stichting Behoud Groene Hortus Haren is te lezen in dit artikel op Haren de Krant.

Deel dit artikel: