Actie ‘Bomen zijn baas’ groot succes: “Gemeente Groningen is 4.446 boompjes en struiken rijker”

nieuws
Anita Bartstra, Xandra Bardet en Meint Ronduite, vrijwilligers bij de Paradijsvogeltuin. Foto: NMF Groningen

De actie ‘Bomen zijn baas’, een initiatief van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL, is een succes geworden. In januari werden er 4.446 boompjes en struiken opgehaald en geplant in de gemeente Groningen.

Eind vorig jaar kregen mensen uit de gemeente de mogelijkheid om jonge, inheemse boompjes en struikjes te bestellen via de actie ‘Bomen zijn baas’. Deze maand konden mensen hun bestelling ophalen bij Tuinindestad. Nienke Eilander en Erwin Poort wonen in de wijk Paddepoel en deden mee aan de actie: “Wij hebben zes boompjes besteld. We hebben een kleine voor- en achtertuin en een dakterras die nog wel wat groener mocht worden. Het is fijn om bij te kunnen dragen aan het vergroenen. Onze wijk mag ook echt nog wel wat groener. Ik heb gekeken naar de uitleg over de soorten en een aantal struiken gekozen die qua formaat goed passen in onze stadstuin.”

Inheemse soorten
De boompjes en struiken zijn zogeheten inheemse soorten. Ze hebben een groot effect op de biodiversiteit. Met hun blad, bloesem, bessen en zaden leveren ze voedsel voor insecten, vlinders, vogels en zoogdieren. Daarnaast geven de bomen schuil- en nestgelegenheid. Niet alle bestellingen kwamen in particuliere tuinen terecht. Ook scholen en buurttuinen deden mee aan de actie. Anita Bartstra is acties in de Paradijsvogeltuin aan de Paradijsvogelstraat: “Iedere week komen de kinderen van een basisschool hier tuinieren. En verder buurtbewoners van jong tot oud. Op het terrein wonen ook kunstenaars.”

Paradijsvogeltuin
De Paradijsvogeltuin bevindt zich op het terrein van een oude zand- en grindfabriek, waar nog veel betonnen verhardingen zijn te vinden. Bartstra: “Er lagen natuurlijk nog veel stenen en andere materialen, die kunnen we goed gebruiken. Elke eerste zaterdag van de maand is het hier klus- en tuiniersdag en dan gaan we weer aan de slag. Tot dat moment kuilen we de bomen en struiken even in. Omdat de omstandigheden hier niet eenvoudig zijn, heb ik voor de actie bewust gekozen voor de sterke pioniersoorten: wilg en hazelaar.”

Bomen zijn baas
‘Bomen zijn baas’ is onderdeel van het landelijke project Plant Boom van de Natuur en Milieufederaties en LandschappenNL. In Groningen wordt de actie gesteund door de gemeente, provincie, de Postcode Loterij en wordt het uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen en de Natuur en Milieufederatie Groningen.