Zon en bewolking wisselen elkaar tot na het weekend af; eind volgende week kans op dagvorst en sneeuw

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Hoewel het weer in Groningen voorlopig nog te omschrijven blijft als ‘licht winters’, kan daar in de tweede helft van volgende week verandering in komen. Winterliefhebbers, waaronder OOG-weerman Johan Kamphuis, wachten dan ook met spanning af.

Koning winter houdt zich volgens Kamphuis voor nu nog gedeisd. Tot en met het weekend duikt de temperatuur alleen ’s nachts een paar graden onder het vriespunt en ook is de kans op neerslag vrijwel nihil: “Vrijdag is er eerst nu en dan zon, dan neemt de bewolking toe bij 2 of 3 graden en een stevige wind uit het (noord)oosten.

“De daaropvolgende nacht, met minima rond het vriespunt, leidt naar een zaterdag met bewolking en nu en dan een voorzichtig doorbrekende zon”, vervolgt Kamphuis. “Het blijft droog en het wordt 3 graden bij een matige wind uit het oosten tot noordoosten. In de daarop volgende nacht zijn er opklaringen en lichte vorst (tot -3 graden). Zondag is het koud bij 1 graad als maximumtemperatuur en een stevige oostenwind. De nacht daarna is het bewolkt bij 2 graden en is er kans op een spatje regen wanneer zachte lucht vanaf Frankrijk de aanval inzet.”

Daarna wint zachte lucht terrein boven Groningen, aldus Kamphuis: “Voor Sinterklaas geen gladde daken door sneeuw of bevriezing, want het wordt 5 graden. Wel is het bewolkt, met soms lichte regen. Dinsdag tot en met donderdag zal de wat zachtere luchtsoort vanuit Frankrijk in ons land aanwezig blijven, al is het met 4 of 5 graden iets kouder dan normaal. Daarbij is het waterkoud met soms wat regen.”

Daarna wordt het weerbeeld onzeker, besluit de OOG-weerman: “Volgens één weermodel bouwt zich dan boven het gehele noorden van Europa een enorm hogedrukgebied op vanaf Groenland tot over Scandinavië. In dat geval ontstaan er aan de zuidflank van het bolwerk van hogedruk storingen, die voorkomen dat de kou vanuit het noorden van Europa ons land binnen dringt. Maar andere berekeningen laten het bolwerk van hogedruk niet doorlopen tot aan Scandinavië, maar laten daar juist een depressie ontstaan. Dat systeem is gevuld met ijskoude lucht en in een noordelijke tot noordoostelijke stroming zou die koude lucht ons land kunnen bereiken. De uiteindelijke uitkomst is onzeker, maar dat de kans op een kouder weertype neemt vanaf donderdag of vrijdag toe. In de nachten kan het gaan vriezen en ook de kans op winterse neerslag neemt zoetjesaan toe.”