WarmteStad en gemeente: “Onwenselijk dat bewoners Vrydemalaan geen 190 euro krijgen”

nieuws
Foto: sergei akulich via Pixabay

Onwenselijk. Zo noemt wethouder Phillip Broeksma (GroenLinks) van Energie de situatie dat bewoners van de Vrydemalaan, met een WarmteStad-aansluiting, geen 190 euro korting krijgen op hun energierekening.

Broeksma reageerde daarmee op vragen van raadslid Andrea Poelstra van D66: “Bewoners van de Vrydemalaan die zijn aangesloten op Warmtestad, ontvangen in november en december geen 190 euro korting op hun energierekening, terwijl andere mensen dit wel krijgen. Dit terwijl er
op de website van Warmtestad wel wordt gezegd dat iedereen in de maanden november en december 190 euro krijgt. Gaat de gemeente deze 190 euro alsnog uitbetalen aan deze mensen?”

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks): “De Rijksoverheid kan niet uitlezen hoeveel mensen er achter zitten”
Wethouder Broeksma: “Het verrekenen van de tegemoetkoming verloopt via de elektriciteitsrekening. Dat geldt ook voor klanten van WarmteNet. De Rijksoverheid is verantwoordelijk voor deze compensatie. Het gebouw aan de Vrydemalaan heeft een zogeheten EAN-aansluiting. Het gaat om één aansluiting en de Rijksoverheid kan niet uitlezen hoeveel mensen daar achter zitten. Dat is echt een probleem. Komt deze situatie op meer plekken voor? Ja, wij denken van wel. Meerdere bedrijven kunnen bijvoorbeeld ook op één EAN-aansluiting zitten.”

Onwenselijk
“Tot op heden kunnen de bewoners geen aanspraak maken op dit geldbedrag. De gemeente en WarmteStad noemen dit onwenselijk. Woningcorporatie Nijestee en WarmteStad hebben nauwgezet contact over de situatie. Nijestee vraagt ook landelijk om een oplossing. Binnenkort verwachten wij hier duidelijheid over. Het is wel zo dat de betreffende woningen wel in aanmerking komen voor het prijsplafond dat gaat gelden. Dit gaat de komende tijd verder uitgewerkt worden.”

“Moeilijke situatie”
Poelstra: “Dus wel in aanmerking voor het prijsplafonds, maar niet voor de compensatie. Is het voor de gemeente wel inzichtelijk om hoeveel mensen het gaat?” Broeksma: “Bij WarmeStad is er bij elk huishouden een aparte meter. Bij elektriciteit is er één meter voor het hele gebouw. De Rijksoverheid moet dit oplossen, en ja, het is een moeilijke situatie.”