Vierhonderd studentenwoningen op Zernike Campus zijn volgend jaar niet klaar

nieuws

De vierhonderd tijdelijke woningen voor internationale studenten op de Zernike Campus zijn niet op 1 september volgend jaar, maar pas eind 2024 gereed voor bewoning. Dat liet wethouder Rik van Niejenhuis woensdagmiddag weten aan de gemeenteraad.

Van Niejenhuis kondigde de woningen een maand geleden zelf aan, nadat de gemeente een contract sloot met de RUG, de Hanzehogeschool en SSH. Deze laatste partij zou de woningen aanleggen en vervolgens exploiteren. SSH geeft volgens Van Niejenhuis nu aan dat de woningen er niet voor 1 september staan, zoals dat begin november werd afgesproken. Tekort aan personeel en materiaal zou daar de oorzaak van zijn.

De woningen waren bedoeld om, op korte termijn, een oplossing te bieden voor het tekort aan woonruimte voor internationale studenten. Omdat de kamers konden worden opgedeeld, zouden de woningen tegelijkertijd zorgen voor extra ‘piekopvang’ tijdens de eerste maanden van het collegejaar. De gemeente valt daarom terug op de werkwijze van de afgelopen jaren, waarin met de onderwijsinstellingen en studentenorganisaties wordt gekeken waar studenten tijdelijk onderkomen kunnen krijgen.