Vertrouwen huiseigenaren in aardbevingsgebied bereikt dieptepunt

nieuws

Driekwart van de bewoners in het Groningse aardbevingsgebied ziet de toekomst van het gebied negatief in. Dit blijkt uit de jaarlijkse peiling van Vereniging Eigen Huis.

De vereniging spreekt van een uiterst somber beeld. Van de Groningse huiseigenaren was 26 procent zeer negatief over hun persoonlijke situatie. Vorig jaar ging het nog om 21 procent. Bijna 40 procent van de 1153 ondervraagden geeft aan zich thuis onveilig te voelen.

Daarmee is het vertrouwen nooit eerder zo laag geweest. ‘Zelfs met een gaskraan die steeds verder dichtgaat, de aanstelling van een eigen staatssecretaris en diverse subsidies, klinkt de wanhoop in het noorden door. De situatie blijft schrijnend’, aldus Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis.

De peiling vond plaats onder de Groningse leden van Vereniging Eigen Huis. Daarin wordt gevraagd naar hun toekomstbeeld, veiligheidsgevoel, de woonsituatie en de mate waarin zij zich zorgen maken over de aardgaswinning.

Vereniging Eigen Huis roept het kabinet met klem op om snel, zonder bureaucratie en vanuit medemenselijkheid te helpen. En ervoor te zorgen dat de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning, zich niet meer kan bemoeien met de financiële afhandeling van schadeherstel en versterking.