Vakbonden stellen ultimatum aan Arriva en Qbuzz en dreigt met acties

nieuws
Foto: Ramon Vreeman

Openbaar vervoerbedrijven als Arriva en Qbuzz krijgen nog een week de tijd van vakboden VVMC, FNV en CNV om in te gaan op hun eisen voor een nieuwe cao voor het Multimodaal Vervoer. Doen ze dat niet, dan volgen er acties. Dat betekent volgens vakbond FNV dat ook stakingen niet zijn uitgesloten.

De cao Multimodaal Vervoer geldt voor zo’n 1.200 werknemers van Arriva, Qbuzz en Keolis. In Groningen vallen veel werknemers van het treinvervoer van Arriva onder deze cao. Multimodaal Vervoer  betekent dat de personeelsleden ingezet kunnen worden op zowel de bus als de trein.

De bonden en werkgevers praten al sinds januari van dit jaar over een nieuwe cao, maar volgens de bonden is er van een echte onderhandeling niks terechtgekomen. De werkgevers legden slechts één voorstel neer bij de bonden. “Uiteindelijk hebben we dit voorstel van de werkgevers maar als eindbod beschouwd en dat afgelopen weken aan onze leden voorgelegd”, vertelt onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen.  “Die hebben het massaal afgewezen. Dus stellen we nu een ultimatum aan de werkgevers. We willen er alles aan doen om vóór het eind van het jaar weer een nieuwe cao te hebben.”

Het ultimatum van de bonden verloopt komende woensdag om 12.00 uur. “Als de werkgevers dan nog steeds niet positief reageren op onze voorstellen, zijn acties in het multimodaal vervoer onvermijdelijk”, aldus De Bruine. In het ultimatum eisen de bonden een eenjarige cao, met een loonstijging die de verwachte inflatie compenseert. Ook willen de bonden een eenmalige uitkering van duizend euro en maatregelen om de werkdruk te verlagen. Daarnaast vragen de werknemers een hogere eindejaarsuitkering (naar 8 procent), een betere reiskostenregeling, uitbreiding van het geboorteverlof en een uitbreiding van de regeling om eerder te kunnen stoppen met werken.

Deel dit artikel: