Temperatuur komt amper boven vriespunt tot na het weekend, daarna dooi en wisselvallig weer

nieuws
Foto: Joris van Tweel

De koude weersomstandigheden houden in ieder geval tot en met zondag aan. Dat voorspelt OOG-weerman Johan Kamphuis voor de komende dagen. Daarna is het toch echt gedaan met de ijspret.

Voor vrijdagochtend hamert Kamphuis allereerst op een waarschuwing richting weggebruikers: “Met name in de ochtend kunnen wegen spekglad zijn. Vooral klinkerwegen, stoepen en asfalt krijgen te maken met verraderlijke gladheid.” Het KNMI gaf donderdagavond al de weerswaarschuwing ‘code oranje’ uit voor Groningen. Die kleurcode gaat rond 02.00 uur ’s nachts terug naar ‘geel’ en deze waarschuwing blijft tot het vrijdagmiddaguur van kracht. 

Kamphuis vervolgt: “Opklaringen winnen in de loop van de vrijdagochtend vanuit het noordwesten terrein, maar in het zuidoosten en oosten kan het nog lang grijs blijven. De temperatuur schommelt rond het vriespunt. Vrijdagmiddag, -avond en nacht is er kans op mist. Dan ligt de minimumtemperatuur tussen -3 en -5 graden.”

Zaterdag belooft, op wat lage bewolking na, een dag met zonnige perioden te worden. “Het blijft het droog, bij een maximumtemperatuur rond -1 graad en een matige zuidenwind. In de nacht volgt lichte tot matige vorst, bij -5 tot -8 graden. Zondag wordt een koude dag met een maximumtemperatuur rond het vriespunt, maar de gevoelstemperatuur ligt lager door de stevige zuidoostenwind. Eerst is er af en toe zon maar de bewolking neemt toe.”

In de nacht van zondag op maandag begint het kwik al langzaam op te lopen tot boven het vriespunt. Aan de grond kan het echter nog wel een paar graden vriezen. Dus is er volgens Kamphuis opnieuw kans op ijzel. “Maandag is het regenachtig bij 8 graden en dinsdag wordt het met 10 of 11 graden nog zachter”, besluit Kamphuis. “Dan valt er een bui en op beide dagen waait het stevig uit het zuiden tot zuidwesten. Daarna zakt het kwik weer enkele graden, maar het blijft het wisselvallig.”