Ruim tachtigduizend euro provinciale subsidie voor Bevrijdingsfestival, zolang het gratis is

nieuws
Foto Marijn Mulder

De provincie Groningen geeft komend jaar 84.000 euro subsidie aan het Bevrijdingsfestival in Groningen, op voorwaarde dat het festival weer vrij toegankelijk wordt.

Dat besloot het provinciebestuur afgelopen dinsdag, in navolging van een motie die de Provinciale Staten begin november aan hebben genomen. De Staten vonden dat het festival recht had op een grotere vergoeding dan de bijna 45.000 euro die de provincie vorig jaar bijdroeg aan het festival, maar daar moest wel tegenover staan dat er geen entreegeld meer voor wordt gevraagd. Het festival deed dat dit jaar voor het eerst, met grote ophef tot gevolg.

Daarom krijgt het festival dit jaar 84.000 subsidie van de provincie, zolang er geen prijskaartje aan het festival komt te hangen. Daarmee krijgt het festival evenveel steun als haar evenknie in Utrecht. Dit festival trekt over het algemeen echter een stuk minder bezoekers dan Groningen, waar voor de invoering van de toegangskaartjes ruim 80.000 mensen op af komen. Vorig jaar waren er slechts 43.000 mensen die vijf euro betaalden om naar binnen te mogen op de Drafbaan.

Naast de ruim tachtig mille voor het bevrijdingsfestival krijgen ook Winterwelvaart, het Festival Bie Daip, de Tocht om de Noord, Op Roakeldais, Middeleeuws Ter Apel, het Straattheaterfestival Waterbei, Hongerige Wolf, Swinging Groningen, Top Dressage Tolbert, het Internationaal Indoor Concours Hippique, MENA is here en het Pagefestival een duit in het zakje van de provincie. In totaal gaat het om subsidiebijdrage van ruim drie ton.