Sombere verwachtingen niet zichtbaar in WW-cijfers

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

In november ontvingen in Groningen minder mensen een WW-uitkering. De sombere economische verwachtingen zijn daarmee nog niet terug te zien in de ontwikkelingen van de WW. Ook onder jongeren nam de WW verder af.

Eind november waren er in de gemeente Groningen 2.111 WW-uitkeringen. Dat is 8,3 procent minder dan een jaar geleden. Vooral vanuit onderwijs, zorg & welzijn en uitzendbureaus daalde de WW. In de voedings- en genotsmiddelenindustrie, cultuur en landbouw namen de uitkeringen toe.

Als het economisch minder gaat, verliezen jongeren veelal als eerste hun baan omdat ze vaak een flexibel contract hebben. In Groningen heeft ruim 80 procent van de werknemers van 15 tot 27 jaar een tijdelijk contract. Vaak werken jongeren in de horeca, detailhandel en uitzendbureaus. Deze sectoren zijn gevoelig voor economische ontwikkelingen en werden zwaar getroffen door de coronacrisis. Als de economie opleeft krijgen jongeren vaak weer als eerste een flexibel contract.