‘Retirement’ rugnummer 14 en eigen tribune bij afscheid Thomas Koenis

nieuws
Foto: Gerrie van der Boom - FotoKlick Fotografie)

Na vijftien jaar profbasketbal (waarvan negen seizoenen bij Donar) hing Thomas Koenis afgelopen zomer zijn basketbalschoenen aan de wilgen. Dinsdagavond werd dat in MartiniPlaza beloond door de basketbalclub uit Groningen: nummer 14 wordt nooit meer door een speler van Donar gedragen en één deel van een tribune in MartiniPlaza heet vanaf nu de ‘Thomas Koenis-tribune’.

De 32-jarige Koenis is blij verrast met zijn eigen tribune: “Dat vak is ook wel de plek waar het ‘sfeerteam’ zit. Ik vindt het heel eervol dat ze dat ze dat gedaan hebben, supermooi”, vertelt Koenis aan Donar TV. Het terugtrekken van rugnummer veertien, waarmee hij het langst speelde bij Donar, kwam voor Koenis ook als een verrassing: “Het spreekt een hoop waardering uit. Ik ben ze enorm dankbaar, dit moet ik koesteren.”

Na de verloren wedstrijd tegen ZZ Leiden betraden onder meer oud-coach Ivica Skelin en oud-collega Jason Dourisseau (wiens rugnummer vorig jaar werd ‘geretired’) het veld, beide met een aantal dankbare en lovende woorden voor Koenis. Op het grote scherm waren daarnaast beelden en interviews te zien met een bonte verzameling oud-teamgenoten, allemaal me aardige woorden. “Met hen heb ik heel intensief samengewerkt en mooie dingen bereikt. Dus dit is heel mooi.”

De Groningse basketbalclub roemt Koenis vanwege zijn grote betekenis voor Donar, het Nederlandse basketbal, zijn betrokkenheid bij de fans en inzet als sportambassadeur in Groningen. Qua sportieve prestaties sleepte Koenis met Donar twee landskampioenschappen, een beker, een halve finale in de FIBA Europe Cup in de wacht. Koenis sluit zijn carrière af met tien prijzen, 563 wedstrijden, 3796 punten, 10705 minuten, 199 blocks, 3330 rebounds, 467 steals en 534 assists.