Provincie wijst vier zoekgebieden aan voor mogelijke toekomstige waterwinning in Groningen

nieuws

De Provincie Groningen heeft vier gebieden aangewezen waar in de toekomst mogelijk drinkwater gewonnen kan worden. Op basis van uitgebreid vooronderzoek bleken de gebieden Leek-Roden, Zuidoost Groningen, Veendam en Bellingwolde het meest geschikt als potentiële waterwingebieden.

Met de aanwijzing kan aanvullend onderzoek plaatsvinden in de vier zoekgebieden. Die onderzoek gaat naar alle waarschijnlijkheid een jaar duren. De provincie Groningen en het waterbedrijf gaan per gebied de gevolgen van een drinkwaterwinning voor de omgeving in kaart brengen. Als een gebied daadwerkelijk aangewezen wordt als potentieel waterwingebied, betekent dat overigens niet dat er ook direct een drinkwaterwinning komt. Dat kan wel tien jaar duren en mogelijk vindt er helemaal geen waterwinning plaats in het gebied.

In het eerste kwartaal van 2024 stelt de provincie vast welk gebied wordt aangewezen als aanvullende drinkwatervoorraad. De provincie heeft vanaf dat moment de taak om deze gebieden te beschermen tegen vervuiling en onnodige drainage van het grondwater op deze plek, zodat er in de toekomst drinkwater uit kan worden gewonnen.

Extra drinkwatergebieden zijn hard nodig in Groningen. Eind september sloeg het Waterbedrijf alarm richting de provincie en het Rijk, omdat onderzoek liet zien dat Groningen één van de drie provincies is waar per direct actie nodig is om de drinkwatervoorziening op peil te houden. Waterbedrijf Groningen heeft te maken met een toenemende vraag naar water, veroorzaakt door bevolkingsgroei, economische groei en de grote woningbouwoperatie die gepland staat in de provincie. Maar er is weinig water beschikbaar waar het waterbedrijf drinkwater van kan maken. Daarnaast zorgen vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens voor steeds viezer water.