ON wint stadsderby van VVG, knappe come back PKC’83, Gorecht ruim onderuit

sport
FOTO MARTIJN MINNEMA: Oranje Nassau versloeg VV Groningen in de stadsderby

In de zaterdag Eerste Klasse F stond de laatste ronde voor de winterstop op het programma. Oranje Nassau boekte een zwaarbevochten zege in de stadsderby tegen VV Groningen en handhaaft zich bovenin. PKC’83 herstelde zich van een slechte start en versloeg subtopper Winsum. Gorecht ging ruim onderuit bij titelaspirant ONS Sneek.

Oranje Nassau-VV Groningen (1-0) 2-0
VVG de bal, Oranje Nassau de punten. Zo zou je de derby kort kunnen samenvatten. Maar ook ON de (schaarse) kansen, VVG aanvallend onmachtig. Het spel speelde zich de eerste twintig minuten vooral af op de helft van Oranje Nassau met veel balbezit voor VVG. Maar ook in die fase stichtte VVG weinig tot geen gevaar. En had het binnen de minuut 1-0 voor ON kunnen staan, Thomas Careman verraste met een schot van 35 meter en had pech dat zijn inzet de lat raakte.

Na de eerste twintig minuten kwam ON beter in de wedstrijd en dat leidde ook al vlot tot de openingstreffer. Uit een hoekschop kopte Quirijn Boelens in de 24’ minuut ongedekt en ongehinderd bij de tweede paal raak, 1-0. In het vervolg van de tweede helft waren de ploegen aardig aan elkaar gewaagd maar lag het initiatief nu wat meer bij ON. Kansen waren schaars, rust 1-0.

Na rust opende ON met twee goeie kansen in de eerste drie minuten, maar de 1-0 bleef op het scorebord staan. De rest van de tweede helft stond voornamelijk in het teken van VVG wat voor de gelijkmaker ging.  Net als in de eerste twintig minuten had VVG het initiatief en meer balbezit, maar aanvallend bleef het onmachtig. Een schot van Tyson dos Santos uit de tweede lijn werd door ON Keeper Erwin Heidekamp met de voet gekeerd, maar dat was het eigenlijk wel qua gevaar van de kant van VVG. Voetballend prima, maar daaruit te weinig gevaar en kansen halend.

In de slotfase mocht de kopsterke centrumverdediger Danny Harms Woutje Weghorst spelen. Het leverde een paar hoge ballen uit corners en vrije trappen op maar echt in de problemen werd ON ook nu niet gebracht. In de 94′ minuut viel de beslissing, Careman stuurde invaller Ezra Schrijver diep en die maakte het met een fraaie lob keurig af, 2-0.
Oranje Nassau gaat vrolijk de kerst in, tweede op 1 punt van koploper Pelikaan S.
VV Groningen won slechts 1 keer, gaf vier keer in de slotfase een zege weg en staat daardoor op plek 10 en dat is een nacompetitieplek.

PKC’83-Winsum 5-3 (1-2)
PKC’83 kende een slechte start, het stond na iets meer dan 10 minuten al met 0-2 achter door twee treffers van Jered Faleye. PKC’83 toonde karakter en kwam kort voor rust via Simon Schreiber op 1-2. Na rust ging het opeens hard, Kevin Bakels, 2x Rob Schokker en Simon Schreiber scoorden en zo stond PKC’83 binnen tien minuten na rust op 5-2.
Thomas Kauw deed namens Winsum nog iets terug, maar de zege van PKC’83 kwam niet meer in gevaar.
PKC’83 staat na een moeizame seizoensstart nu keurig zesde met acht punten voorsprong op de eerste nacompetitieplek.

2. Faleye 0-1, 12. Faleye 0-2, 40. Schreiber 1-2, 47. Bakels 2-2, 50. Schokker 3-2, 53. Schokker 4-2, 55. Schreiber 5-2, 63. Kauw 5-3

ONS Sneek-Gorecht 4-0 (1-0)
Gorecht ging op bezoek bij nummer vier ONS met 4-0 onderuit. Ewart Ottema zette de thuisclub in de 19′ minuut op 1-0. De goal van Nordin Tahboun verdiende de schoonheidsprijs, met een fraaie omhaal maakte hij er halverwege de tweede helft 2-0 van. Via Patrick van der Veen en Nick Kleen liep ONS in het laatste kwartier uit naar 4-0.
Gorecht heeft net als VVG 9 uit 11 en staat daarmee elfde. De voorsprong op de eerste rechtstreekse degradant is maar twee punten dus zowel Gorecht als VVG moeten na de winterstop volop aan de bak om eerste klasser te blijven.