Noordlaren blijft koploper in race om eerste marathon op natuurijs

nieuws
Marathon Noordlaren

Volgens natuurijscoördinator marathon Willem Hut van de KNSB staat Noordlaren nog steeds gedeeld bovenaan de lijst om woensdagavond de eerste marathon op natuurijs te organiseren.

Hut laat dinsdagochtend weten aan Schaatsen.nl dat de baan in Noordlaren samen met Burgum op kop ligt. Maandagavond deelde Noordlaren de koppositie met Nieuw-Buinen, maar deze baan lijkt nu minder aantrekkelijk om de marathon te organiseren. De natuurijscoördinator gaat woensdagochtend bij alle gegadigde banen langs om de dikte van het ijs te meten. Zodra dat bekend is, wordt duidelijk wie woensdagavond de winnaar van de race naar de eerste natuurijsmarathon is.

Noordlaren gaat woensdag sowieso open voor leden van ijsvereniging De Hondsrug, als de ijsbaan de marathon misloop. Dat vertelde voorzitter Jan Geert Veldman van De Hondsrug dinsdagmiddag aan OOG TV. Maar om de marathon te kunnen organiseren, moet het de hele nacht acht graden of meer gaan vriezen. Dan haalt de baan de vereiste drie centimeter ijsdikte om de marathon te mogen organiseren. Vervolgens wordt de baan aangemeld bij de KNSB. Als het ijs ook op één van de andere banen dik genoeg is, gaat de KNSB kijken naar andere factoren om de doorslag te geven. Kwaliteit van de ijsvloer gaat dan mogelijk ook een rol spelen, aldus Hut.