IJsbaan Noordlaren verwacht woensdag open te gaan voor publiek

Of de eerste marathon op natuurijs woensdagavond verreden wordt op de ijsbaan in Noordlaren, blijft nog even afwachten. Maar ijsmeester Kars Kroeze van IJsvereniging de Hondsrug verwacht wel dat het schaatsend publiek komende woensdag de ijsvloer op de inlineskatebaan op kan.

In Noordlaren wordt al sinds zaterdag gewerkt aan de ijsvloer, vertelt Kroeze: “Dat doen we met een team van negen. ’s Nachts gaan we met vier man door.” De ijsvloer werd maandagavond met een gierwagen op de baan gelegd: “We rijden rondjes over de baan met een tank met water. Elke 5.000 liter water zorgt voor een millimeter ijsvorming.”

Of de baan in Noordlaren er daarmee in slaagt om opnieuw de eerste marathon op natuurijs binnen te halen, is nog maar de vraag. Eerder op de maandagavond maakte KNSB-disciplinemanager marathon Willem Hut wel bekend dat Noordlaren (samen met Nieuw-Buinen) de beste papieren heeft om daarvoor te zorgen. Kroeze weet wel alvast te melden dat de ijsbaan woensdag waarschijnlijk zeker open gaat voor het publiek: “We willen 2 tot 3cm dik ijs maken om te kunnen schaatsen. Nog twee nachten flinke vorst en dan verwachten we woensdag hier open te gaan. Zodra het vriest, is schaatsen gelijk een hype, dus we verwachten ook meteen veel mensen.”