Miljoenensubsidie uit Europa voor klimaatneutrale economie noorden

nieuws

De Europese Unie heeft 330 miljoen euro beschikbaar voor de overgang naar een klimaatneutrale economie in het noorden.

Het subsidieprogramma, genaamd ‘Just Transition Fund’ (JTF), loopt tot en met 2027. Het Europese fonds is bedoeld voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een economie die niet langer is gebaseerd op fossiele brand- en grondstoffen.  In het noorden is vooral in de provincie Groningen en de gemeente Emmen de komende jaren sprake van verdwijnende bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen is blij met het geld: “Het helpt ons om het verlies aan bedrijvigheid en werkgelegenheid in de aardgassector en de daaraan gelieerde industrie op te vangen en het biedt mooie kansen aan ons bedrijfsleven om verder te vergroenen en te verduurzamen.”

De Europese Commissie heeft besloten om in totaal 623 miljoen euro aan Nederland toe te kennen. Meer dan de helft van dat budget gaat naar Noord-Nederland. “Ik ben er trots op dat we als regio met succes een passend plan hebben ingediend”, aldus de gedeputeerde.

De eerste twee subsidieregelingen worden naar verwachting in januari opengesteld. Bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen kunnen subsidieaanvragen indienen voor innovatieve ideeën en slimme oplossingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om productie en gebruik van duurzame energie.