Maartje Terpstra en Katayoon Valamanesh winnen Hendrik de Vriesstipendium

nieuws
Foto Rueks Oijnhausen. V.l.n.r. Emily Kocken (juryvoorzitter), wethouder Kirsten de Wrede, Maartje Terpstra, Katayaan Valamanesh

Maartje Terpstra en Katayoon Valamanesh hebben dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium gewonnen. Wethouder Cultuur Kirsten de Wrede maakte de winnaar zondagmiddag bekend, tijdens Wildvang bij Kunstpunt Groningen.

Het Hendrik de Vriesstipendium wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt door de gemeente en is bedoeld voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. De beslissing werd genomen door een jury. De winnaars krijgen een beurs van 6.000 euro, waarmee zij hun plannen kunnen uitvoeren, plus een coach naar keuze. Ook is er nog een publieksprijs van 1000 euro. Die wordt later uitgereikt.

De genomineerden konden zich inschrijven voor twee verschillende categorieën: beeldende kunst en literatuur. Uit de totale selectie van 21 aanmeldingen werden zeven kunstenaars geselecteerd. De jury maakte de definitieve keuze. In de categorie beeldende kunst won Katayoon Valamanesh het stipendium. In de categorie literatuur was Maartje Terpstra de gelukkige.

Het stipendium is vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.