KNMI schaalt op naar ‘code oranje’ in Groningen wegens gladheid (update)

nieuws
Foto: neelam279 via Pixabay

Het KNMI waarschuwt Groningers om vanaf 17.00 uur op te passen als ze de weg op gaan. In verband met gladheid geldt tot het middaguur van komende vrijdag ‘code geel’ in de provincie. Tussen 20.00 en 02.00 in de nacht is zelfs ‘code oranje’ van kracht.

Tot vrijdagmiddag vallen er regenbuien in de provincie, die terecht komen op een bevroren ondergrond. Dat levert ijzel op. Voor Groningen geldt daarom tot vrijdagmiddag ‘code geel’. De situatie is het ergst tussen 19.00 uur en 02.00 uur en daarom schaalt het KNMI de waarschuwing in deze periode op tot ‘code oranje’ in de kustprovincies, waaronder Groningen. Er is grote kans op ongelukken door gladde wegen, bruggen en fiets- en voetpaden.

“Er vallen een aantal regenbuien in de provincie”, vertelt OOG-weerman Johan Kamphuis. “Hoewel het over het algemeen niet meer vriest, kan de temperatuur aan de grond weer onder nul terecht komen als de bui is overgetrokken. Het natte wegdek bevriest dan vrijwel meteen en dan verandert de weg direct in een ijsbaan.”