Het Heelal Deze Maand: “op 14 december kun je veel vallende sterren zien!”

oogochtendshow
Foto: Joris van Tweel

De komende maand is er veel moois aan de sterrenhemel te zien. Zo zijn Jupiter en Mars duidelijk zichtbaar en is op 14 december een serie vallende sterren te bewonderen.

Sterrenkundige Jeffrey Bout verzorgt iedere dinsdag in de OOG Ochtendshow een maandelijks overzicht met de titel “Het Heelal Deze Maand”. Hierin vertelt hij wat voor moois de volgende maand te zien is aan de sterrenhemel. Daarnaast vertelt hij ook wat er die maand te beleven is op sterrenkundig gebied.

De sterrenhemel in december

’s Avonds is in het zuiden de planeet Jupiter duidelijk zichtbaar. In het oosten is de planeet Mars te bekijken. Die is ook wel fel, maar iets zwakker dan Jupiter en opvallend oranje van kleur, vertelt Bout. Er zijn ook diverse vallende sterren te bewonderen en op 14 december komen de Geminiden zichtbaar voorbij. Dat zijn kleine steentjes uit de ruimte, die heel snel onze dampkring binnenvliegen en dan verbranden. Dat trekt dan een lichtend spoor, wat vaak een vallende ster wordt genoemd.

Wat hij er nog meer over te vertellen heeft én wat er de komende maand te doen is op het gebied van sterrenkunde, hoor je door hieronder op de playknop te klikken. Ook kun je terecht op de website SterrenkundeInGroningen.nl.