Groninger Landschap verwerft grond bij kloosterterrein Yesse

nieuws

Het Groninger Landschap is op 1 december eigenaar geworden van een perceel landbouwgrond van 3,5 hectare in het buurtschap Essen tussen Groningen en Haren.

Het perceel grenst aan het kloosterrein Yesse dat sinds 2015 in het bezit is van de stichting. Het vormt tevens de verbinding met het archeologisch wandelpark De Vork bij Haren. Het perceel bestaat uit twee weilanden, gescheiden en omzoomd door houtwallen en is in gebruik als grasland voor vee. Over de zuidrand van het perceel loopt een pad via een tunneltje onder het treinspoor naar wandelpark De Vork.

Essen ligt in een cultuurhistorisch zeer waardevolle omgeving. Het buurtschap ligt op de flank van de Hondsrug op de overgang naar het Hunzedal. Al in de prehistorie was dit een goede woonplek. Archeologisch onderzoek heeft sporen aangetroffen van boerderijen uit de IJzertijd en de Romeinse Tijd, en ook de hunebedbouwers hebben hun sporen achtergelaten.

In 1215 werd in Essen het vrouwenklooster Yesse gesticht, dat heeft bestaan tot 1594. Daar is bovengronds niets meer van te zien. Toch doen archeologen van de RUG er nog jaarlijks onderzoek. Het Groninger Landschap organiseert er, in samenwerking met Stichting Klooster Yesse, activiteiten voor jong en oud. Het perceel is tegen een vriendenprijs van de eigenaar gekocht, en houdt grotendeels zijn huidige invulling als weiland. Wel wordt nagedacht over een betere beleefbaarheid van de rijke historie van het kloosterterrein en zijn omgeving.