Gemeente gaat plan maken voor terugkeer tandartsbus en schooltandarts in Groningen

nieuws
Foto: flickr.com/photos/conchur/

De gemeente Groningen gaat een plan maken om de periodieke controle door de tandarts bij kinderen te bevorderen. Daarbij wordt specifiek gekeken of een tandartsbus een oplossing kan zijn en of ook de schooltandarts terug kan keren op Groningse scholen.

De gemeenteraad nam woensdagavond een motie aan, die dit aan het college verplicht. Voor de zomer zal het college met meer duidelijkheid komen over de uitwerking van de plannen.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf kinderen tussen de 4 en 17 jaar niet voor periodieke controle naar de tandarts gaat. Onder Groningse peuters is dat zelfs meer dan de helft. Met name in de noordelijke wijken en de Wijert ligt dit percentage ver onder het gemiddelde, omdat ouders denken er te weinig geld voor te hebben. Dit ondanks het feit dat kinderen via de basisverzekering wel verzekerd zijn voor tandzorg en het eigen risico niet op hen van toepassing is.

Dat moet anders, vindt ook de raad. Op voorstel van de SP (en met steun van verschillende andere partijen) gaat het college nu een voorstel uitwerken om de periodieke controle door de tandarts bij kinderen te bevorderen. Daar moeten onder andere tandsartsbussen en schooltandartsbezoeken onderdeel van zijn. Mochten die er komen, moeten deze tandartsen zich met name gaan richten op de wijken waar het tandartsbezoek onder kinderen het laagst is.