Ruim de helft van de Groningse peuters gaat niet naar de tandarts

nieuws
Foto: Peter Skadberg from FreeImages

Meer dan de helft van de peuters in de gemeente Groningen is voor hun vierde levensjaar nog nooit bij een tandarts geweest. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Vektis. 

In Groningen is 56,2 procent van de peuters van 2 en 3 jaar niet op controle geweest. De cijfers van de gemeente Groningen zijn vrijwel identiek aan de cijfers van de provincie als geheel. Binnen de provincie zijn echter wel hoge uitschieters: zo is 65,3 procent van de peuters uit de gemeente Pekela voor hun vierde levensjaar nog nooit bij een tandarts geweest.

Tandartsen raden ouders aan om daar verandering in te brengen, zo stellen de onderzoekers. Ook verzekeraars raden ouders aan om kinderen mee te nemen bij een tandarts-controle: “Kinderen tot achttien jaar mogen altijd gratis naar de tandarts”, aldus expert zorgverzekeringen Mirjam Prins. “Ook als de ouders geen tandverzekering hebben. Misverstanden hierover zorgen er helaas voor dat veel kinderen niet naar de tandarts gaan. Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”