Eerste teelt uit wietproef ligt mogelijk pas begin volgend jaar in Groningse coffeeshops

nieuws
Foto: Elsa Olofsson via Wikimedia Commons (CC 2.0 Generic)

Burgemeester Koen Schuiling grapte er vorige week al over tijdens de Politieke Woensdag: Het experiment met de gesloten coffeeshopketen (beter bekend als het ‘wietexperiment’ of de ‘wietproef’) wordt hoogstwaarschijnlijk opnieuw uitgesteld. Volgens Haagse bronnen van het AD wordt de startdatum van het experiment met ‘legaal geteelde’ cannabis in de Groningse coffeeshops vooruitgeschoven naar begin 2024.

De aankondiging van het uitstel voor de start van de wietproef zou vrijdag naar buiten worden gebracht tijdens de ministerraad. Ministers Kuipers (VWS) en Yeşilgöz-Zegerius (JenV) kondigden begin maart aan dat de proef halverwege volgend jaar zou beginnen, nadat de start eind november 2021 ook al werd uitgesteld. De twee ministers stelden toen dat de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de geproduceerde hennep en hasjiesj voor die tijd onvoldoende zou zijn om de deelnemende coffeeshops volledig en bestendig te kunnen bevoorraden. Vermoedelijk is daar nu nog te weinig verandering in gekomen en moet de start met het experiment worden verschoven naar begin 2024.

Groningen is een van de tien gemeentes waar het wietexperiment gehouden wordt. Het experiment houdt in dat de overheid de verkoop van wiet aan de coffeeshops gaat reguleren met gecertificeerde bedrijven. Zo moet de criminaliteit buiten de deur gehouden worden. Alle coffeeshops moeten er aan mee werken.

De exacte reden voor het uitstel weet het AD nog niet te melden. Maar uit de woorden van Schuiling van vorige week valt al wel op te maken dat een reeks aan problemen binnen de deelnemende gemeenten de aanleiding zijn voor het uitstel.  Sommige gemeenten zouden alleen nog moeten bouwen aan de legale teellocaties, andere hebben nog geen vergunningen uitgegeven voor de legale teelt en de verkoop van de ‘staatswiet’.