Duizend handtekeningen of niet: Betaald parkeren in Corpus den Hoorn en Hoornse Meer gaat door

nieuws
Foto: Google Maps - Streetview

Wethouder Philip Broeksma is niet van plan om het invoeren van betaald parkeren in Corpus den Hoorn en Hoornse Meer op te schorten of voorlopig ‘on-hold’ te zetten. Ook niet nu een aantal bewoners duizend handtekeningen tegen het invoeren daarvan wist in te zamelen. Volgens Broeksma is het risico op parkeeroverlast en het verwachte ‘waterbed-effect’ door betaald parkeren in andere wijken te groot.

Broeksma ging woensdagochtend in gesprek met de bewoners die de petitie hebben opgezet. Tijdens het Politieke Vragenuur kreeg de wethouder opnieuw vragen van verschillende raadsfracties (VVD en CDA), omdat de bewoners aangeven dat het probleem met parkeren slechts in een deel van de wijk optreedt en er in de rest van de wijk geen probleem is. Ook niet als er grote evenementen in andere delen van de stad plaatsvinden.

Broeksma zegt een goed gesprek te hebben gehad met de bewoners, maar dat er wel wat irritaties leven bij de indieners van de petitie. De wethouder stelt echter niet te willen wachten met ingrijpen, omdat het ‘waterbed-effect’ er toch echt gaat komen. “We zien dit in vrijwel honderd procent van de wijken rond de wijken waar het betaald parkeren nu is ingevoerd.”

Uitstel mogelijk, net als in het Stadspark?

Corpus den Hoorn hoort bij de zogenaamde ‘derde schil’ voor de invoering van betaald parkeren in een groter deel van de stad.  In het afgelopen jaar werd het betaalde parkeren al uitgebreid naar de West-Indische buurt, de Oosterparkwijk, Coendersborg, Helpman-West, Selwerd, Paddepoel, De Hoogte, De Wijert-Noord en Tuinwijk. Daar zouden vanaf volgend jaar maart ook delen van Corpus den Hoorn, Hoornse Meer en het Stadspark bij komen, maar dit laatste gebied is voorlopig uit de lijst geschrapt.

CDA en VVD vroegen Broeksma om volgend jaar maart ook Corpus den Hoorn en Hoornse Meer uitstel te geven van het betaald parkeren, zoals dat ook gebeurde in het Stadspark. “Een probleem oplossen voordat het probleem er is, dat kan natuurlijk niet”, aldus VVD-raadslid Ietje Jacobs – Setz. “We vragen niet om het plan helemaal af te schieten. Maar omdat het besluit er al is, zouden we dit binnen een maand alsnog kunnen invoeren. Wat is daar op tegen?”

‘We doen er goed aan om dit nu te doen’

Broeksma pareert: “In het Stadspark wonen geen mensen, dus daar geldt een andere dynamiek. We weten dat het waterbed-effect gaat komen, we gaan betaald parkeren invoeren in Corpus den Hoorn, we weten de plek van het Martini Ziekenhuis en de Hoornse Plas en er is nu overlast in een deel van de wijk. Maar het belangrijkste: we weten dat dit effect gaat optreden. Ik heb vanochtend geen nieuwe argumenten gehoord. Alles is al onderdeel geweest van de discussie. Daarnaast denken we dat we hier echt goed aan doen. We willen het probleem dus echt oplossen voordat het zich voordoet.”