Celstraf en jeugddetentie voor cybercriminelen uit Eelderwolde en Stadspark

nieuws

Internetcriminaliteit en verboden wapenbezit kosten een 20-jarige man uit Eelderwolde twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. Een handlanger, een minderjarige (17) Stadjer, kreeg anderhalve maand jeugddetentie opgelegd voor zijn rol bij de oplichtingspraktijken, waarbij het duo ruim 70.000 euro buitmaakte.

De jongeman uit Eelderwolde hoorde twee weken geleden nog vijf jaar cel tegen zich eisen door het Openbaar Ministerie. De rechter gaf de hoofdverdachte minder tijd achter de tralies, omdat hij zo een kans krijgt op een studie en werk. Beide verdachten kunnen daarnaast geruime tijd controles verwachten, waarbij wordt bezien of de twee opnieuw hebben gewerkt met speciale oplichtingssoftware.

Op heterdaad betrapt in Stadspark

De man uit Eelderwolde werd vorig jaar juni op heterdaad aangehouden in een blokhut in het Stadspark. De politie zag tijdens de aanhouding dat de destijds achttienjarige cybercrimineel via speciale, illegale programma’s actief bezig was met het oplichten van slachtoffers.

De jonge cyberboef kwam in het vizier bij politie en justitie na aangifte door een telecombedrijf. De Drent probeerde in te breken in de computersystemen van de provider, en mobiele telefoonnummers te koppelen aan een andere simkaart. De online inbraak bleek te herleiden naar het ouderlijk huis van de verdachte. De naam van de jongeman uit Eelderwolde dook vervolgens ook op in een cybercrime-onderzoek van de Haagse politie. De verdachte had via een Telegram-account contact over software, waarmee fraude kan worden gepleegd.

Die software zou de jongen hebben gebruikt om slachtoffers ervan te overtuigen dat hij bij een bank, de Belastingdienst, incassobureaus of deurwaarderskantoren werkte. Door de veelal oudere slachtoffers vervolgens te overtuigen om pincodes en andere benodigde gegevens af te staan, beroofde hij hen van duizenden euro’s.

Cybercrimineel gaat door achter de tralies

Ook de arrestatie en opsluiting van de jonge internetcrimineel weerhield de Eelderwolder er niet van door te gaan met zijn misdrijven. Een getapt telefoongesprek naar het broertje van de verdachte verraadde de manier waarop de man zijn verdiende geld weg wilde sluizen. Er was voor ongeveer 70.000 euro aan illegaal verdiende euro’s verpakt in een ‘wallet’ met cryptomunten.