Aantal zonnepanelen in gemeente groeit, bedrijven blijven achter

nieuws

Het aantal zonnepanelen in de gemeente Groningen is in 2022 gestegen met 60 duizend tot ruim 522.200. Dat meldt de gemeente vrijdag.

Van alle zonnestroom in Groningen komt nu 81% uit zonnepanelen op daken en 19% uit zonneparken. Er zijn enkele zonneparken in voorbereiding, onder meer bij Meerstad en Roode Haan, waarvan er volgend jaar één in bedrijf komt.

Het aantal zonnepanelen op kantoren en bedrijven blijft echter achter. Vorig jaar werden er nog 18.000 panelen geplaatst op bedrijfsdaken, dit jaar zijn het slechts 3366 panelen. Onder andere leveringsproblemen van zonnepanelen en omvormers verklaren de achterblijvende groei op bedrijfsdaken.

Daarnaast huren veel bedrijven hun bedrijfspand en zijn daarom niet in de positie panelen te plaatsen. Veel eigenaren van de panden doen dat om verschillende redenen nog niet.