Wethouder wil dorpshuizen zoveel mogelijk open houden en initiatieven ondersteunen

nieuws
De duurzaamheidsmarkt in Thesinge vond plaats in het dorpshuis. Foto: ingezonden

Wethouder Eelco Eikenaar (SP) van Armoede wil er voor zorgen dat dorps- en buurthuizen de komende winter zoveel mogelijk open kunnen blijven. Dat liet Eikenaar woensdag weten.

Eikenaar reageerde daarmee op vragen van raadslid Bart Hekkema van de Partij voor de Dieren: “De vereniging Groninger Dorpen heeft haar zorgen uitgesproken over de stijgende energielasten voor buurt- en dorpshuizen in de provincie, en zeker ook in de gemeente Groningen. De resultaten van een enquête onder buurt- en dorpshuizen spreken boekdelen. Ik heb zelf wat onderzoek gedaan, en daaruit blijkt dat de maandbedragen voor energie verdubbeld zijn. Buurthuizen zeggen zorgen te hebben of ze in de winter wel open kunnen blijven.”

Wethouder Eelco Eikenaar (SP): “Goede regeling om buurthuizen te ondersteunen”
Wethouder Eelco Eikenaar: “Net als voor de sportverenigingen geldt ook voor de dorpshuizen dat we bezig zijn met het vaststellen van een energiepakket. Het gaat om een pakket van 3 miljoen euro, waarbij we op dit moment hard aan het werk zijn aan de invulling. Begin december verwachten we de plannen klaar te hebben. We hopen dan met een goede regeling te komen waarmee we de buurthuizen en sportverenigingen kunnen ondersteunen die hoge energielasten hebben.”

Dennis Ram (PVV): “Kunt u de garantie geven dat dorpshuizen niet dicht gaan?”
Fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV: “Maar als het gaat om het open houden van dorpshuizen. Genoeg inwoners in de gemeente zitten in de energiearmoede. Mensen kunnen er voor kiezen om de kachel thuis lager te zetten, en uit te wijken naar het dorpshuis. Kunt u de garantie geven dat dorpshuizen niet dicht gaan?” Eikenaar: “Garanties kunnen we niet geven, maar we gaan er wel alles aan doen. Hoe het plan er precies uit gaat zien, dat moet nog afgestemd worden, maar u kunt denken aan bijvoorbeeld een verhoging van de compensatie. Of dat we dorpshuizen ondersteunen die initiatieven ontplooien. Bijvoorbeeld een dorpshuis dat zegt we gaan de hele dag open om mensen een warme plek te bieden. Dan willen we kijken of we zoiets kunnen ondersteunen.”

Bart Hekkema (Partij voor de Dieren): “Kunt u ons op de hoogte houden of het pakket voldoende is?”
Hekkema: “Is het ook mogelijk dat de wethouder ons op de hoogte houdt? Hoe het pakket uit gaat pakken, en hoe de invulling verloopt, en of dit voor dorpshuizen voldoende is?” Eikenaar: “Daar komen we op terug. Dit is ook een onderdeel van het 14 miljoen-pakket. We zullen met een evaluatie komen hoe dat gegaan is, en wie we precies bediend hebben.”