Student & Stad: “Enorme domper dat studenten maximaal moeten lenen voor bijzondere bijstand”

Studenten in Groningen die in aanmerking willen komen voor bijzondere bijstand moeten eerst het maximale lenen bij DUO. Dat maakte wethouder Eelco Eikenaar (SP) dinsdag bekend. Fractievoorzitter Steven Bosch van Student & Stad is teleurgesteld.

Hoi Steven! Komt de reactie als een verrassing?
“Wat er nu gebeurt zou niet zo moeten zijn. Dat vindt het gemeentebestuur ook, maar zij kunnen niet anders. En eigenlijk is dat wel raar. In de gemeente Den Haag wordt het namelijk op een andere manier aangepakt. Daar kunnen studenten een beroep doen op de bijzondere bijstand zonder maximaal te hoeven lenen. Raadsleden daar, met wie ik contact heb, vertellen dat er een trucje wordt uitgehaald waarbij er genegeerd wordt wat je leent. Juristen bij de gemeente Groningen en de Stadsadvocaat zeggen echter dat dit niet kan. Het zijn twee totaal verschillende verhalen.”

Maar schiet Den Haag dan in haar eigen voet als er straks amok wordt gemaakt, of is Groningen te bang?
“Dat is de vraag inderdaad. Stel dat je iets doet waar geen haan naar kraait, wat is dan het probleem? Aan de andere kant is het wel belangrijk om de regels te volgen. Regels zijn er niet voor niks.”

Laten jullie het hier bij zitten?
Nee. We gaan morgen tijdens de raadsvergadering een amendement indienen. Wij vinden dat in de gemeente de energietoeslag gewoon uitgekeerd moet worden aan studenten. Met het amendement willen we dit realiseren. In Groningen wonen enkele duizenden studenten. Dat kost geld, maar dat geld is er ook. We willen dit dekken door te kijken naar de additionele kosten in het onlangs gepresenteerde noodpakket. We stellen voor om twee aspecten, die vrij prijzig zijn, niet uit te voeren.”

Aan welke aspecten denk je dan?
“Als eerste gaat het om de verhoging van de energietoeslag voor minima. Deze groep wordt al geholpen via een andere regeling die via het Rijk loopt. Wij willen voorstellen om daarom deze regeling te schrappen en om mensen te helpen die nu niks krijgen: de studenten. Het tweede punt gaat over de rechtszaak die tegen de gemeente Groningen is aangespannen. Eerder heeft er een vergelijkbare zaak gediend bij de rechtbank in Arnhem. Een student uit Nijmegen kreeg van de rechter gelijk. Door direct geld uit te gaan keren lossen we dat op wat straks onherroepelijk op ons bordje komt te liggen.”

Wat zijn je verwachtingen morgen? Krijg je brede steun?
“Het is belangrijkste is dat we morgen een duidelijk signaal afgeven. Een signaal dat het anders kan en dat het ook anders moet. De titel van de motie is niet voor niets ‘geen woorden maar daden’.”

We hebben het over studenten. Een groep die ook geraakt wordt door de inflatie, en qua regelingen buiten de boot valt. Wat is je beeld? Hoe gaat het met de gemiddelde Groningse student?
“Wij hebben inderdaad veel contacten. En ik hoor de laatste tijd hele vervelende maar ook hele schrijnende verhalen. Achterstanden in het betalen van de huur bij huurbazen, het geld voor boodschappen dat eigenlijk niet meer op tafel kan worden gelegd. Zeker aan het einde van de maand horen we vervelende verhalen. Dat studenten bijvoorbeeld maar een boterham met pindakaas eten als avondmaaltijd. En de gevolgen zijn legio. Geen geld betekent stress wat mentale en fysieke gevolgen heeft. Maar ook de studieresultaten zullen er door beïnvloed worden. En dat baart mij zorgen.”

Deel dit artikel: