Stichting Praat hangt ‘vuile was’ buiten in winkelcentrum Paddepoel

Stichting Praat hield donderdagmiddag de manifestatie ‘Groningen hangt de vuile was buiten’ in winkelcentrum Paddepoel. Dit was één van zovele manifestaties die de stichting organiseert om kindermishandeling bespreekbaar te maken.

“Ik kan niet van haar houden. Ze lijkt teveel op haar vader”, luidde één van de teksten op het opgehangen wasgoed. Bezoekers werden uitgenodigd hun eigen ervaringen met mishandeling te delen door ze op te schrijven op kledingstukken. Op deze manier nam Stichting Praat de Nederlandse uitdrukking ‘de vuile was buiten hangen’ letterlijk.

Kindermishandeling is een groot en onzichtbaar probleem in Nederland. Veel kinderen durven niet uit te komen voor hun traumatische ervaringen. Daarom is het zo belangrijk dat het taboe op het bespreken van kindermishandeling wordt doorbroken, vindt Stichting Praat. Zo zei directeur van de stichting Ted Kloosterboer het volgende: ‘Ik wil dat mensen zich heel erg bewust worden van het probleem en dat ze oog krijgen voor kinderen waar het niet zo goed mee gaat.’

Wethouder van Jeugd, Gezondheid & Diversiteit Manouska Molema benadrukte dat Groningen diverse organisaties heeft waar mensen die slachtoffers van kindermishandeling kennen terecht kunnen: ‘Wat we nodig hebben is dat mensen het gesprek aangaan, dat ze het ook melden als ze signalen zien. Daar hebben we verschillende organisaties voor, zoals Veilig Thuis of WIJ.’