SP wil lagere inkomens tegemoetkomen door volledig kwijtschelden afvalstoffenheffing

nieuws
Foto: Alexa via Pixabay

De fractie van de SP dient woensdag bij de behandeling van de gemeentebegroting een voorstel in om huishoudens met lagere inkomens verder tegemoet te komen. In het voorstel wordt de afvalstoffenheffing voor 6.000 huishoudens volledig kwijtgescholden.

Door de hoge energieprijzen, en de alsmaar duurder wordende boodschappen, komen inwoners van de gemeente, die een lager inkomen hebben, in grote financiële problemen, zo stelt de partij. Volgens de SP zijn er door de Rijksoverheid en door de gemeente steunpakketten van ongekende omvang in het leven geroepen. Maar deze pakketten zijn niet toereikend om mensen met een laag inkomen op korte termijn te helpen in hun bestaanszekerheid.

Jimmy Dijk (SP): “Dit verlaagt voor een grote groep mensen de lasten”
Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP: “Met dit voorstel willen wij zo gericht mogelijk mensen steunen die dit nodig hebben. Dit verlaagt voor een grote groep huishoudens de lasten met 133 euro. Geld wat mensen in deze tijd goed kunnen gebruiken.” Meerdere partijen drongen eerder al bij het College van burgemeester en wethouders aan op lastenverlichting.

Behoedzaamheidsbuffer
Om het volledig afschaffen van de afvalstoffenheffing mogelijk te maken moet er gekeken worden naar de behoedzaamheidsbuffer 2023. Een bedrag van 800.000 euro moet van deze buffer onttrokken worden. De rest van de buffer moet behouden worden voor het afdekken van toekomstige mogelijke risico’s. Volgens de SP is dit mogelijk omdat door de Rijksbijdrage niet de volledige behoedzaamheidsbuffer in stand hoeft te worden gehouden.

Uit de wandelgangen blijkt dat naar alle waarschijnlijkheid meerdere partijen het voorstel gaan steunen.