Scootermeeting had na gebiedsverbod gehouden zullen worden in Paterswolde

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

De bedoeling was om de scootermeeting van twee weken geleden, nadat een gebiedsverbod was uitgedeeld, te houden in Paterswolde. Dat heeft de organisator zondagavond laten weten in een video.

De scootermeeting zou in eerste instantie op zondag 30 oktober in Stad gehouden worden. In de aanloop naar deze dag liet de gemeente Groningen weten dat de meeting verboden was. Ondanks dat besloten de organisatoren, twee mannen van 55 en 18 jaar uit Malden, en een minderjarige jongen van 15 jaar uit de gemeente Lansingerland, toch naar Groningen te komen. In de video laten ze zien dat ze op de A28, vlak voor Assen, een volg-teken krijgen van een agent op een politiemotor. Daarop wordt men begeleid naar het bureau aan de Balkengracht in Assen.

“Ik wil alle mensen niet teleurstellen”
“Ik zit hem te stressen joh, ik ben bang dat we straks niet door mogen rijden”, laat de vlogger weten in de video, die op sociale media bekend is als Monstertube, en duizenden volgers heeft. Na een controle van de papieren en de voertuigen laat de politie weten dat ze niet door mogen rijden. “We hebben een gebiedsverbod voor de gemeente Groningen gekregen. Daar mogen we dus niet naar toe.” Toch besluiten ze daarna om door te rijden richting Groningen. “Ik wil alle mensen die naar de meeting komen niet teleurstellen. Dus mijn plan is om naar Paterswolde te gaan, dat is vlakbij Groningen, maar is provincie Drenthe. Dat is toegestaan.”

Haren
Toch wordt de auto met aanhanger kort daarna opnieuw van de weg gehaald. Naar verluid is men dan op de A28 bij Haren, waarbij het gezelschap via de Meerweg naar Paterswolde wil rijden. Dat men op dat moment op het grondgebied van de gemeente Groningen is, lijkt niet bekend te zijn. In de vlog is te zien dat de twee mannen en de jongen daarop worden aangehouden. Ze moeten een nacht de cel in.”

Ruim honderd boetes
Ondertussen hebben tientallen scooter- en brommerrijders zich verzameld in Groningen. Nadat de politie eerst ingrijpt op een locatie bij de Jeverweg, moeten agenten daarna in actie komen op een industrieterrein in Kolham. Later in de middag is het nog onrustig op Westpoort en op Zernike. In totaal worden er op de dag 120 boetes uitgeschreven.

Burgemeester Koen Schuiling (VVD): “Men heeft geen idee wat men onder de kont heeft”
Burgemeester Koen Schuiling) is in de dagen daarna duidelijk: in de gemeente Groningen is geen ruimte voor scootermeetings. Volgens Schuiling is het te gevaarlijk. Voor de mensen op straat maar ook voor de deelnemers zelf. “Op maandag is een organisator, samen met één van de ouders, op het Stadhuis geweest. En ik begrijp echt niet wat ouders bezielt. Men heeft geen idee waar hun kinderen aan beginnen. De komende tijd blijven we vol inzetten om meetings te voorkomen. Men moet beseffen waar men mee bezig is. Men moet beseffen, om het maar even plat te zeggen, wat men onder de kont heeft. Daar wordt veel te licht over gedacht. Er is totaal geen benul.” De burgemeester verwijst daarbij ook naar een ongeluk afgelopen zomer waarbij tijdens een meeting twee scooterrijders hard met elkaar in botsing komen.

“Videobeelden zijn verwijderd toen ik in de cel zat”
Uit de video blijkt verder dat naast de nacht cel er twee boetes zijn uitgedeeld aan de organisatoren. Een boete van 160 euro vanwege het geïnstalleerd hebben van ambient lights bij de koplampen, en een boete van 419 euro vanwege het niet deugdelijk vastzetten en vervoeren van de brommers op de aanhangwagen. “En ik ben ontzettend kwaad dat videobeelden van mijn sd-kaart zijn verwijderd”, vertelt Monstertube. “Dit is gebeurd toen wij vastzaten op het politiebureau. Ik heb de hele wereld bij elkaar gescholden. Gelukkig heb ik met recovery-software tachtig procent van de beelden kunnen herstellen.”

Scootermeetings
In Groningen strijden jongeren al langere tijd voor het krijgen van een eigen plek waar ze kunnen ontmoeten en kunnen stunten. Zo’n plek is er namelijk niet. De gemeente Groningen laat weten dat zolang er geen officiële gesprekspartner is, hier ook niet over gesproken wordt.

Bekijk hier de video van Monstertube: