“Er is geen ruimte voor scootermeetings, men heeft geen enkel benul wat men onder de kont heeft”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Er is in de gemeente Groningen geen ruimte voor scootermeetings. Dat liet burgemeester Koen Schuiling (VVD) woensdagavond weten.

De burgemeester reageerde daarmee op vragen van raadslid Mirte Goodijk van Student & Stad: “Afgelopen weekend was aangekondigd om in Groningen een scootermeeting te organiseren. Deze is vooraf verboden. Graag krijgen wij van de burgemeester wat duiding. Wat is er gebeurd, hoe is dat verlopen en is dat goed gegaan?”

Koen Schuiling: “Het is levensgevaarlijk”
Burgemeester Schuiling: “Ik weet niet of je wel eens getuige bent geweest van een scooterbijeenkomst? Dergelijke meetings in de binnenstad kunnen erg gevaarlijk zijn. Mensen die naar de binnenstad komen om een dagje te winkelen, rekenen niet op zulke verschijnselen. Het is levensgevaarlijk. Ook voor de scooter- en brommerrijders zelf. Ander verkeer is er niet bedacht op dat zij ineens tevoorschijn kunnen komen. Ook als men niet de binnenstad ingaat kunnen er ernstige incidenten gebeuren. U heeft vast wel het filmpje gezien waarbij tijdens zo’n meeting twee scooterrijders hard met elkaar in botsing kwamen in onze gemeente.”

“Meer dan honderd deelnemers uit de anonimiteit gehaald”
Schuiling vertelt verder: “Als je een scootermeeting wilt organiseren dan ben je afhankelijk van de voorwaarden van een evenement, waarbij je niet alleen de veiligheid van de deelnemers borgt, mar ook andere verkeersdeelnemers beschermt. Deze meeting kende duidelijk een aantal aanjagers. Zij zijn onderweg richting Groningen door de politie aangehouden en hebben een gebiedsverbod gekregen. Ook hebben we de structuur uit de organisatie proberen te halen. Afgelopen zondag zagen we dat scooterrijders zich op meerdere plekken verzamelden. We hebben meer dan honderd deelnemers uit de anonimiteit gehaald en hen bekeurd.”

“Het vraagt om een grote politie-inzet”
“Als je mij vraagt hoe we hier op terugkijken dan is dat met gemengde gevoelens. We hebben het niet kunnen voorkomen. Aan andere kant is het niet misselijk dat we ruim honderd deelnemers uit de anonimiteit hebben kunnen halen. En het onderzoek naar deelnemers is ook nog volop gaande. Keerpunt is dat het wel een hele grote inzet van de politie heeft gevergd. Door sommige mensen wordt een romantisch beeld opgehangen rond zo’n scootermeeting. Maar feit is dat hier slachtoffers bij vallen. Wat bij deze meetings gebeurt, is levensgevaarlijk. De inzet van een grote politiemacht heeft gevolgen. Wij halen agenten uit Noord-Nederland naar Groningen. Dit betekent dat andere spoedmeldingen in gevaar komen. Dat het voor kan komen dat mensen 112 bellen en dat we moeten zeggen, ja het lukt nu even niet want we zijn in Groningen druk met een scootermeeting.”

“Meetings voorkomen”
“U vraagt ook of de aanwezigheid van de politie niet voor een escalerende werking heeft gezorgd. Laat ik heel duidelijk stellen dat wij wel wat beters hebben te doen dan ons druk maken over stuntende jonge mensen. Maar als zij andere verkeersdeelnemers in gevaar brengen, als verkeersregels aan de laars worden gelapt, dan moeten wij iets doen. Het is hartstikke gevaarlijk. De organisatoren hebben een nacht in de cel gezeten. Op maandag is een organisator samen met één van de ouders op het Stadhuis geweest. En ik begrijp echt niet wat ouders bezielt. Men heeft geen idee waar hun kinderen aan beginnen. De komende tijd blijven we vol inzetten om meetings te voorkomen. Gebiedsverboden zijn daarbij een effectief middel. Wij gaan pas in gesprek als er een formele gesprekspartner is. Tot op heden is dat lastig en is dat nog niet van de grond gekomen.”

Dennis Ram (PVV): “Kunnen we scooters niet in beslag nemen?”
Fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV: “Ik vraag mij af of uw instrumentarium breed genoeg is. Kunnen we niet scooters en motorvoertuigen in beslag nemen, dat deelnemers direct gestraft kunnen worden. Is dat geen mogelijkheid?” Schuiling: “Dat moeten we uitzoeken of er snellere methodes zijn en of er effectiever opgetreden kan worden. Aan de andere kant: we hebben ruim honderd boetes uitgeschreven. We hebben ruim honderd mensen uit de anonimiteit gehaald. Dat is uitzonderlijk veel.”

Koen Schuiling: “Men heeft geen idee wat men onder de kont heeft”
Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD: “Wij zijn geschrokken dat deelnemers aan deze meeting van heinde en verre komen. Dat er deelnemers uit België naar Groningen rijden met een scooter op hun aanhangwagen om hier op één wiel te kunnen rijden. Ondertussen zeggen de organisatoren dat ze hier niet mee ophouden. Zijn er andere mogelijkheden dan repressie?” Schuiling: “Ik deel uw vrees. Ik zie die oproepen ook. Dat was ook de reden om contact te zoeken, om een formele gesprekspartner aan te stellen. Men moet beseffen waar men mee bezig is. Men moet beseffen, om het maar even plat te zeggen, wat men onder de kont heeft. Daar wordt veel te licht over gedacht. Er is totaal geen benul. En op dit moment is er geen officiële gesprekspartner waar we mee in gesprek kunnen.”