SC Stadspark zet streep door trainingen om demonstratie: ‘Wat moet ik tegen de kids zeggen?’

nieuws
Foto Andor Heij. Drafbaan

SC Stadspark heeft een streep gezet door alle trainingen die woensdagmiddag zouden plaatsvinden bij de club. Bestuurslid Jan Boonstra is kwaad.

“Gisteravond kwamen we een artikel tegen in de media waarbij aangekondigd werd dat een demonstratie van Pegida verplaatst is van de Ossenmarkt naar de drafbaan”, vertelt Boonstra. “Wij hebben als bestuur toen de koppen bij elkaar gestoken en al snel besloten om de trainingen af te gelasten. We hebben het over een demonstratie waarbij aangekondigd is dat er een koran verbrand gaat worden. Ondertussen wonen en verblijven er veel moslims in ons land. In Zoutkamp, in Ter Apel en ook hier in de stad. Er hoeft maar iets te gebeuren en je hebt een groot probleem. Omwille van de veiligheid hebben we daarom besloten om het niet door te laten gaan. En ik hoop echt dat we achteraf kunnen zeggen dat we zwaar overdreven te werk zijn gegaan, dat hoop ik echt.”

“Je organiseert een demonstratie in het Stadspark dat op woensdagmiddag het domicilium is van kinderen”
Boonstra is boos op de gemeente: “Ik ben heel boos. Ik heb begrepen dat de demonstratie verplaatst is van de Ossenmarkt naar de Drafbaan. Terwijl het Stadspark op woensdagmiddag het domicilium van heel veel kinderen. Kinderen trainen op de woensdagmiddag bij de atletiekvereniging, bij de hockeyclub bij onze collega’s van Velocitas. Al die kinderen fietsen door het Stadspark, waar aan het einde van de middag ook mensen zijn die gaan demonstreren. En het Stadspark is behalve een park waar gesport wordt, ook een doorgangsweg voor veel mensen. Dan kun je hier toch niet een demonstratie plaats laten vinden? Er hoeft maar één mongool te zijn, en zo’n hele demonstratie kan uit de hand lopen.”

“Wat moet ik tegen de kinderen zeggen?”
Bij SC Stadspark stonden in de middaguren trainingen geplant voor kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar. “De allerjongsten krijgen vandaag training bij ons. We hebben inmiddels gecommuniceerd dat de trainingen niet doorgaan. Maar wat moet ik tegen de kinderen zeggen? Moet ik zeggen dat ze niet kunnen trainen omdat een aantal boze mensen een koran gaan verbranden? Ik ben heel boos. Groningen lijkt wel een soort beerput te gaan worden.”

Gemeente Groningen: “We verwachten dat er geen effecten op zullen treden”
Hans Coenraads is gemeentewoordvoerder. Volgens hem is er in de middag contact gezocht met SC Stadspark: “De afgelasting is een eigen keuze van de voetbalvereniging. Zij hebben een eigen afweging gemaakt. Wij als gemeente zien geen noodzaak in het afgelasten, omdat de demonstratie op de Drafbaan plaats zal vinden. Wij sluiten geen wegen af, en we verwachten dat er geen effecten op zullen treden. De afgelopen dag hebben we aan de voorkant hard gewerkt hoe we deze demonstratie op een veilige manier door kunnen laten gaan. We hebben een terrein aangewezen waar het rustig is, en dat is de Drafbaan geworden. Dit is voor ons een controleerbare locatie.”