Raadsfracties: ‘Afspraken en toezeggingen rond Skaeve Huse niet nagekomen’

nieuws
Foto: ingezonden / OOG Tv

Hoewel de gemeente eind september nog stelde dat er ‘niks nieuws onder de zon’ is rond de bouw van woonvorm Skaeve Huse bij Harkstede, krijgen verschillende raadsfracties nog steeds andere signalen van omwonenden. 

De Stadspartij 100% voor Groningen, VVD, PVV, CDA en de Partij voor het Noorden brengen de zorgen van omwonenden dinsdagmiddag opnieuw onder de aandacht bij het college. Zij konden vorige week in gesprek met de betrokken zorginstellingen, woningcorporatie Lefier en de gemeente Groningen over de manier waarop hun visie is meegenomen in de plannen over het te bouwen terrein.

In oktober 2021 stemde de gemeenteraad in met het plan om Skaeve Huse te realiseren bij Harkstede. In de woonvorm moeten negen mensen een plekje krijgen. Het gaat om mensen met verslavingen of psychiatrische problemen die op reguliere plekken niet kunnen aarden. De bouw van de woonvorm zou in de tweede helft van volgend jaar moeten gaan beginnen. Het plan deed van meet af aan echter veel stof opwaaien. Bewoners van Harkstede, Scharmer en Meerstad zijn fel tegen de plannen. Ook de gemeenteraad van Midden-Groningen ziet de komst van de woonvorm niet zitten.

Afspraken niet nagekomen

Volgens de vijf partijen is het gemeentebestuur niet alle afspraken nagekomen die de raad hen in oktober vorig jaar oplegde. Het proces met de omwonenden moest verbeterd worden om het vertrouwen te herstellen. De partijen stellen nu dat deze maatregelen niet hebben geleid tot tevredenheid van omwonenden over het proces. Een nieuw, onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken en het draagvlak van de bewoners sinds vorig jaar juli is daarom nodig, aldus de vijf indienende partijen. Dit keer moeten daar ook consequenties aan gaan hangen.

“In het laatste vragenuur geeft het college aan dat er niet zo veel is misgegaan”, schrijven de partijen aan het college. “De omwonenden, die bij ons meerdere malen aan de bel trekken, geven echter iets anders aan. Het college moet nu echt iets doen om het project weer weer vlot te trekken.”

Motie moet project ‘on-hold’ zetten tot na antwoorden

De vijf partijen zullen komende woensdag een motie indienen tijdens de gemeenteraadsvergadering, waarin de partijen vragen om het project stop te zetten totdat de vragen van de raadsfracties zijn beantwoord en er duidelijkheid is over een nieuw onderzoek.