Gemeentebestuur herkent zich niet in kritiek Skaeve Huse: “Convenant moet snel komen”

nieuws
Foto: Joris van Tweel

Er is niks nieuws onder de zon. Dat is de samenvatting die wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) van Wonen woensdag gaf op verschillende kritische vragen van verschillende fracties over de woonvorm Skaeve Huse bij Harkstede.

Fractievoorzitter Peter Rebergen van de ChristenUnie: “Vorige week hebben we contact gehad met omwonenden van de woonvorm, die ons hebben laten weten dat er zorgen en onduidelijkheid is over een ontsluitingsweg van de wijk Meerstad, die volgens tekeningen door de woonvorm komt te lopen. Wij zijn benieuwd hoe dat precies zit.”

Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA): “Begin oktober gesprekken met omwonenden”
Wethouder Van Niejenhuis: “Als gemeentebestuur hebben we op 13 april van dit jaar aangegeven dat er vanuit Meerstad gewerkt wordt aan de agenda voor de toekomst. We hebben toen ook aangegeven aan u als raad, en ook aan de omwonenden, dat er op deze plek een ontsluitingsweg komt, en dat het heel goed is om beide functies te combineren. Sinds april is er niks veranderd. Waar we nu mee bezig zijn is om de beoogde kavel te optimaliseren. Op 4 oktober gaan we in gesprek met omwonenden waarbij ook zij hun wensen uit kunnen spreken. Dat proces loopt, en de situatie, zoals die in april is aangekondigd, is onveranderd.”

Etkin Armut: “Omwonenden ontevreden”
De fracties van het CDA, VVD, PVV, Stadspartij 100% voor Groningen en de Partij voor het Noorden maken zich zorgen over de bewonersparticipatie. Raadslid Etkin Armut van het CDA: “In oktober vorig jaar is een motie aangenomen waarbij er ondersteuning geboden zou worden aan omwonenden, maar zij laten echter weten ontevreden te zijn over dat wat geboden wordt en stellen daarnaast dat afspraken niet worden nagekomen.”

Van Niejenhuis : “Bewoners zijn nogal terughoudend om aan tafel te komen”
Wethouder Van Niejenhuis: “Begin dit jaar hebben we een onafhankelijke organisatie benaderd die bij dit project mensen gaat ondersteunen en ook voor hen gaat bemiddelen. We hebben naderhand aan omwonenden gevraagd of er vertrouwen is in deze constructie. Daar kwam geen duidelijke ja en geen duidelijke nee op. Als het gaat om het verbeteren van de communicatie, dan kan ik zeggen dat we daar hard aan werken. Zo werken we hard aan het opstellen van een convenant met duidelijke afspraken. Maar dat valt niet mee. Om het netjes te zeggen, de bewoners zijn nogal terughoudend om aan tafel te komen. Onze projectleider moet veel moeite doen om iedereen er bij te betrekken. Er zijn al inspraakavonden georganiseerd, er zijn stukken beschikbaar gesteld, en zoals ik al aangaf, op 4 oktober gaan we opnieuw met elkaar om tafel.”

Armut: “Waarom wordt er nog steeds gewerkt aan het convenant?”
Armut: “Als het gaat om de communicatie dan gaat het onder andere om het opstellen van een convenant waarbij op papier wordt gezet wat nu de precieze afspraken zijn. Op 30 mei liet de inmiddels uitgetreden wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) weten dat dit convenant er aan zat te komen. Ik hoor van u dat er nog steeds aan wordt gewerkt. Hoe kan dat? Wat is er mis gegaan?”

Van Niejenhuis: “Er is niks mis gegaan”
Van Niejenhuis: “Er is niks mis gegaan. Er zijn alleen een paar dingen tegelijkertijd gebeurd. Meerstad werkt aan haar planvorming, maar ondertussen waren er ook verkiezingen en moest er een nieuw gemeentebestuur gevormd worden. Dat kost tijd. En daarbij zien we dat er ook wat terughoudendheid bij de bewoners is. Dat alles maakt het ingewikkeld. Een convenant moet snel duidelijkheid gaan brengen.”

Armut: “Waarom erkent u het niet?”
Armut: “Het is lastig, want we horen dat er iets mis is gegaan. Er zijn afspraken gemaakt, die niet zijn nagekomen. Dat bewoners nu terughoudend zijn is eigenlijk een logisch gevolg, omdat dit hele project rond Skaeve Huse niet de schoonheidsprijs verdient. Waarom erkent u dat niet?”

Van Niejenhuis: “Wij herkennen ons niet in deze kritiek”
Van Niejenhuis: “U concludeert nu opnieuw dat er dingen mis zijn gegaan. Maar dat is niet zo. Wij herkennen ons echt niet in dat beeld. De informatie zoals die nu op tafel ligt, is al heel lang voor omwonenden beschikbaar. Er zijn al vaker uitnodigingen gedaan voor gesprekken, maar dat is niet altijd gelukt. Wat ik aangeef is dat door de agenda van Meerstad en door de gemeentelijke verkiezingen, het wat langzamer is gegaan. Wat in april is besproken is daardoor nu nog niet afgerond. Daarom werken we ook aan het opstellen van het convenant dat duidelijkheid moet gaan geven.”