Off day voor GRC; GVAV Rap wint, Forward de sterkste in derby

sport
FOTO Martijn Minnema; GSAVV Forward won de stadsderby bij SC Stadspark

In de eerste klasse van het zondagvoetbal beleefde GRC tegen laagvlieger een off day, GVAV Rapiditas wist wel te winnen. In de tweede klasse won Helpman zaterdagavond al en boekte Forward in de derby bij Stadspark een zege.
Lewenborg steekt er in 3C met kop en schouders bovenuit en won wederom dik. Concurrent Engelbert liet punten liggen in Muntendam.

1E

Foto Martijn Minnema:
GRC ging onderuit tegen Roden


GRC
was na 5 zeges op rij gestegen naar plek 3 en leek met Roden, wat elfde staat, een opponent te treffen waartegen de zesde zege op rij mogelijk moest zijn. Niets bleek minder waar. GRC begon slap en keek al na vier minuten tegen een 0-1 achterstand aan. GRC herstelde zich even en had pech bij een open kopkans die op de lat belandde. Verder creeërde GRC voor rust niet veel. Roden daarentegen sneed regelmatig door de GRC defensie en sloeg na 20 minuten opnieuw toe, 0-2. In het laatste kwartier voor rust liep Roden zelfs uit naar 0-4. Nick ter Arkel was met een loepzuivere hattrick de grote man bij Roden. Tien minuten na rust deed Rens Wardenier namens GRC iets terug en met nog een kwartier te gaan zorgde Paul Bangura voor 2-4. Verder kwam GRC niet, mede omdat Bangura kort na zijn goal met rood van het veld moest.

GVAV Rapiditas  won thuis met 3-1 van hekkensluiter Emmen. Leon Knol opende al na 7 minuten de score voor GVAV, maar Djairo Fik maakte er twee minuten later 1-1 van. Ingmar Liezenga zette GVAV na 71 minuten weer op voorsprong. Het bleef spannend, want Emmen drong aan. Liezinga maakte in de 89e minuut echter de bevrijdende treffer voor GVAV. De Groningers staan met 1 punt minder dan GRC op de vierde plek.

2K
In de tweede klasse verloor koploper Valthermond verrassend van het nog puntloze Noordster. Helpman en Forward profiteerden optimaal. Helpman klopte zaterdagavond Peize met 1-0, de enige treffer werd kort na rust gemaakt door Tim Sanders. Het was al de tiende treffer van Sanders. Helpman staat derde met 3 punten minder dan koploper Valthermond, maar ook met een wedstrijd minder.

De derby in het stadspark tussen SC Stadspark en GSAVV Forward leek een simpele prooi voor Forward te worden.
De studenten waren een uur lang de bovenliggende partij, maar de gastheren knokten zich terug nadat Forward een 0-2 voorsprong had genomen. Marnix Metus had Forward na 18 minuten uit een vrije trap op 0-1 gezet. Na een uur schoot Bart Breman tegen de onderkant lat waarna Metus de rebound benutte, 0-2. Forward dacht de buit binnen te hebben, maar verslikte zich in de karakter tonende thuisploeg. Zeven minuten na de 0-2 kopte Cedwin Tel vallend de 1-2 binnen en weer drie minuten later stond het 2-2, Jordy Veninga scoorde.

Het nog ongeslagen Forward kon bij winst met nog een wedstrijd te goed op twee punten van de koploper komen en ging vol voor de winst. In een tumultueuze slotfase zette pinchhitter Max van Schaik Forward vier minuten voor tijd op 2-3. Daarna raakte Cedwin Tel namens Stadspark nog de paal en kreeg Ferdy de Jonge (Stadspark) rood. Hij hield een doorgebroken speler vast.

Na een opstootje leek de scheidsrechter het duel kort voor tijd voortijdig te beëindigen, maar hij besloot de blessuretijd toch maar uit te laten spelen. Daarin besliste Isak Magnusson het duel defintief met de 2-4.
Forward nadert koploper Valthermond dus tot twee punten met een wedstrijd minder. De periode gaat in 2L over twaalf wedstrijden. Forward en Helpman hebben elk zeven wedstrijden gespeeld. Stadspark staat elfde met 5 punten.

3C
FC Lewenborg lijkt onbedreigd op de titel af te koersen met 7 (vaak ruime) zeges in 8 wedstrijden. Vanmiddag werd in Paterswolde met 5-0 van Actief gewonnen. Nummer twee Engelbert liet punten liggen bij Muntendam (1-1) waardoor het gat nu 6 punten is.
Groninger Boys ging bij MOVV met 3-1 onderuit en staat zevende.