Moet Groningen een jongerenraad krijgen? “Als GroenLinks willen we een plan presenteren”

De oproep om jongeren te laten participeren in politieke besluitvormingen kan op enthousiasme rekenen bij wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks) van Democratische Vernieuwing. Dat liet Wijnja afgelopen week weten.

De wethouder zei dit bij de behandeling van de begroting voor 2023. GroenLinks werkt ondertussen aan een motie of amendement dat de partij komende week wil indienen.

OOG Tv heeft de afgelopen weken meerdere keren aandacht besteed aan de komst van een jongerenraad. Aanleiding is een uitspraak van de inmiddels uitgetreden kinderburgemeester Samuel. Hij riep de politiek op om in plaats van óver jongeren mét jongeren te gaan praten. Verschillende oppositiepartijen in de gemeenteraad lieten daarop weten wel iets te zien in die oproep. Uit onderzoek van OOG Tv, waarbij gesproken werd met jongerenraden in de gemeenten Zwolle en Westland, blijkt dat de implementatie nogal lastig is. Want hoe bereik je alle jongeren?”

Jeffry van Hoorn (GroenLinks): “We hebben nog vele stappen te zetten”
Afgelopen woensdag liet fractievoorzitter Jeffry van Hoorn van GroenLinks weten dat zeggenschap en inwonersparticipatie tot betere besluitvorming leidt. “De inbreng van inwoners is belangrijk bij de planvorming en op dat vlak hebben de gemeentelijke organisatie en de raad nog vele stappen te zetten. En ja, er zijn al mooie ontwikkelingen gaande. Het gebiedsgericht werken met gebiedsteams bijvoorbeeld, hoewel dit ook beter kan. De oproep van de voormalige kinderburgemeester heeft ons geïnspireerd. Jongerenparticipatie in Groningen gebeurt met vallen en opstaan. Hoe kun je dit beter borgen? Wij stellen daarom voor om een coördinator jongerenparticipatie aan te stellen die jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 23 jaar beter bij de besluitvorming moet betrekken. We overwegen om komende week een motie of een amendement in te dienen.”

Hans Sietsma (GroenLinks): “Aanstellen jongerencoördinator is een mooie eerste stap”
Raadslid Hans Sietsma is binnen GroenLinks portefeuillebeheerder ‘nieuwe democratie’. Hij wil graag de woorden van zijn fractievoorzitter duiden: “Wij denken dat een jongerencoördinator een hele mooie eerste stap is. Dat willen we voor een jaar doen, waarbij we na twaalf maanden de balans op gaan maken. Om dit te realiseren is er geld nodig en dat betekent dat we op zoek moeten naar partijen die ons hierin steunen. We denken echter dat het onderwerp op flink wat enthousiasme kan rekenen bij de andere fracties.”

“Geen losse flodders afschieten”
Sietsma: “De vraag is voor welke vorm je kiest. Ik vind het belangrijk dat als we dit doen dat we geen losse flodders afschieten. Dat we iets opzetten waar de jongeren, maar waar we ook als raad, profijt van hebben. We willen jongeren een stem geven, maar wat werkt? In de voormalige gemeente Haren hebben we ook een jongerenraad gehad. En het was heel leuk om met hun in gesprek te zijn. Maar de jongeren in zo’n raad komen uit een bepaald deel van de samenleving. Dat zag ik ook terug bij de oproep van de kinderburgemeester: je richt je op jongeren die al interesse hebben in politiek, terwijl we eigenlijk alle jongeren willen betrekken. En welke vorm past daar dan bij?”

“Kiezen voor een vorm die Groningen past”
Volgens het raadslid is een jongerencoördinator een eerste goede stap: “Vergelijk het met het planten van een zaadje. We moeten er voor zorgen dat in de communicatie het goed op orde is. Ook voor de ambtenaren is dat een leerproces hoe hier mee om te gaan. Maar dat dit zaadje zich kan ontkiemen, op een manier die past, zonder dat we dat krampachtig in goede banen willen gaan leiden, dan kan het leiden tot mooie resultaten. Jongeren weten denk ik ook heel goed wat het beste is, hoe je dit in een vorm kunt gieten. Dus ja, die jongerenparticipatie is heel belangrijk. Nu kiezen voor de juiste vorm die Groningen en de jongeren past.”

Wethouder Mirjam Wijnja (GroenLinks): “Ik weet niet of een jongerencoördinator de beste oplossing is”
Wethouder Mirjam Wijnja was afgelopen week helder: “Ik heb de oproep van kinderburgemeester Samuel ook gehoord. Hij deed een hele terechte oproep. Maar het is inderdaad een enorme uitdaging om het op de juiste manier vorm te geven. In welk vorm ga je het gieten? Het is goed om hier extra aandacht voor te vragen, en hoe we hier vanuit de begroting ruimte voor vrij kunnen maken. Of een jongerencoördinator de beste oplossing is, dat weet ik niet. Maar ik begrijp dat GroenLinks met een amendement of motie gaat komen, en ik ben heel benieuwd wat de partij gaat presenteren.”