Al acht kinderen met ernstige brandwonden in Martini Ziekenhuis door ‘kindervuurwerk’

Het is pas half november, maar in het Martini Ziekenhuis zijn de eerste vuurwerkslachtoffers al behandeld. Onder hen waren acht kinderen, die door ‘kindervuurwerk’ ernstige brandwonden opliepen.

Gevaarlijke ‘challenge’ op sociale media

“We zien bijvoorbeeld kinderen die de een brandwond hebben opgelopen aan de onderkant van hun voet”, vertelt brandwondenarts Merit van Eck. “Dit is veroorzaakt door het uittrappen van een brandend grondtolletje met de schoen. Dat geeft een harde knal en is daardoor een populaire challenge op social media. Als je pech hebt, brandt het grondtolletje door je schoenzool heen in de huid van je voet, met alle gevolgen van dien.”

Maar de challenge is volgens Van Eck niet het enige gevaar: “Denk ook aan een sterretje dat klem komt te zitten tussen trui en jas, of in aanraking komt met een synthetische jas of bontkraag. Ook zien we ernstige brandwonden doordat een tolletje in een schoen of laars terecht komt en door de sok heen de huid ernstig verbrandt.”

Ouders denken dat ‘kindervuurwerk’ ongevaarlijk is

Volgens Van Eck weten veel ouders niet hoe gevaarlijk het ‘kindervuurwerk’ (categorie 1 of F1 vuurwerk) is: “Helaas is dat wel het geval. Al het vuurwerk waar kruit in zit, kan gevaarlijk zijn.”

Het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis dit jaar daarom extra vroeg met de campagne ‘Geen Kinderspel’, samen met de Nederlandse Brandwondenstichting en de brandwondencentra in Beverwijk en Rotterdam. De campagne moet ouders en kinderen bewust maken van de gevaren van (kinder)vuurwerk.